ABD, Soylu ve Gül’e Yaptırım Kararı Aldı Dolar 5 TL’yi Gördü

ABD, 2016 yılında tutuklanıp şimdi ev hapsinde olan Rahip Brunson’ın tutuklanmasındaki rolleri sebebiyle Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yaptırım kararı aldığını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Donald Trump’ın talimatıyla Süleyman Soylu ve Abdülhamit Gül için yaptırım kararı alındığını açıkladı.

Alınan karara göre iki bakanın ABD’deki mal varlıkları donduruldu ve ABD’lilerin de bu bakanlar ile iş yapmaları yasaklandı.

Sanders’ın açıklamasından sonra Hazine Bakanı Steve Mnuchin ise yazılı bir açıklama yaptı;

“Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Malların Kontrolü Ofisi bugün, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında harekete geçmiştir. Her ikisi de Papaz Andrew Brunson’ın gözaltı ve tutukluluk sürecinde yönetici rol oynamışlardır. Bu resmi yetkililer, Türkiye’nin ciddi insan hakları ihlallerinden sorumlu olan Türk hükümetinde yönetici pozisyonlara sahiptir ve Hazine’nin Evrensel Magnitsky Yasası’ndan aldığı otoriteye dayananan, “İnsan Hakkı İhlalleri ve Yolsuzluğa Karışan Şahısların Mal Varlıklarının Dondurulması”nı 13818 nolu Başkanlık Kararı uyarınca hedef alınmışlardır.

Dolar 5 TL İle Rekor Kırdı

 

Gün boyu 4.92 sularında seyreden Dolar, yaptırım kararının ardından 5 TL’ye ulaştı. Euro ise 5.80 TL’den işlem görüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, yaptırım kararının açıklanmasından sonra, Twitter üzerindenbu yaptırımın karşılıksız kalmayacağını açıkladı.