TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’den Homofobik Açıklamalar

TRT’nin torpilli genel müdürü İbrahim Eren, 2014 yılında Eurovision’a katılıp birinci olan Conchita Wurst üzerinden homofobik ve transfobik açıklamalarda bulundu.

Bilal Erdoğan’ın geçmişte sıra arkadaşlığını yapmış ve bu kadrodan TRT’ye atanmış olan İbrahim Eren, İbn Haldun Üniversitesi’nde düzenlenen bir etkinlikte konuştu. Kendisine sorulan Eurovision şarkı yarışmasıyla ilgili olarak oylama sistemi ile ilgili sıkıntıları olduğunu söyledi.

Buna ek olarak,  2011’den beri sahnede Conchita Wurst olarak performans yapan drag sanatçısı Thomas Neuwirth’ü kastederek; “Oylama sistemi gibi gerekçelerimiz var. Bir de kamu yayıncısı olarak, Avusturyalı birinci olan sakallı, etekli, cinsiyet kabul etmeyen, herhangi bir cinsiyeti olduğunu söylemeyen, ‘Aynı anda hem erkeğim hem kadınım’ diyen birini saat 21.00’de, çocukların seyrettiği bir zamanda ben canlı yayımlayamam ki” dedi.

Drag Queen Nedir? 

Genellikle renkli makyajla ve ışıltılı kıyafetlerle, bir kadın kılığına bürünerek sahne alan erkeklere verilen isimdir. Drag performans ve karakter çoğunlukla erkekliği ve toplumu hicveden bir yapıdadır ve bunu alışılmış olanın dışında yöntemlerle dile getirir. Drag performans yapan kadın sanatçılara da “Drag King” denilir.

Bir dönem Huysuz Virjin karakteriyle TRT’de de programlara çıkan Seyfi Dursunoğlu’da tıpkı Thomas Neuwirth gibi bir Drag Queen’dir.

 

Çiçeği Burnunda TRT Yöneticisi Mustafa Akış’tan İlk İcraat: “Ateş Edeceğiz”