ABD- TC Görüşmelerinin İlk Ayağı Tamamlandı: Euro ve Dolar Rekor Tazeledi

Ağustos ayının başında, ABD’nin Süleyman Soylu ve Abdülhamit Gül’e yaptırım uygulamasının ve TC’nin de benzer bir yaptırımla cevap vermesinin ardından 6 Ağustos’ta rekor kıran Dolar ve Euro rekor tazeledi.  ABD’ye giden 9 kişilik heyet, ABD Dışişleri ve Hazine Bakanlığı’yla görüşmelerini bitirdi.

Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmede yaklaşık iki yıldır tutuklu kaldıktan sonra ev hapsiyle tahliye olan Rahip Brunson eksenli bir konuşma gerçekleştirildi. Brunson ile beraber, Türkiye’de tutuklu bulunan 12 ABD vatandaşı ile, ABD’nin TC temsilciliklerinde çalışan Hamza Akçay ve Metin Topuz’un tahliyesinin de istendiği söyleniyor.

Kulislerden gelen bilgiye göre TC’nin Brunson ile ilgili herhangi bir olumlu adım atmadığı ve tahliye talepleriyle ilgili yazılı bi taahüt vermediği söyleniyor. ABD ise Brunson’sız bir anlaşmaya olumlu bakmıyor.

ABD Hazine Bakanlığının ise, Brunson’ın serbest kalması karşılığında, İran’a uygulanan ambargoyu deldiği gerekçesiyle Halkbank’a verilen cezayı hafifletme teklifinde bulunduğu, TC’nin ise eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın tahliyesini istediği söyleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, kısa bir açıklama yayınlayarak görüşmelerin devam edeceğini belirtti.

Görüşmeler Sonrasında Tazelenen Rekorlar: Dolar 5,36- Euro 6,25

Üç bakanlığın toplam dokuz temsilcisinden oluşan heyet ile ABD Bakanlıkları arasında gerçekleşen görüşmelerin sonuç vermediği dış basında yer etmeye  başladı. Kulislerden gelen bilgiye göre süreç olumsuz ilerlemiş.

Bu kadar olumsuzluğun ardından Euro ve Dolar için olumlu(!) bir gelişme yaşandı. Görüşmelerin olumsuz havasından sıyrılan Dolar, an itibariyle 5,36 TL’den; Euro ise 6,25 TL’den işlem görerek kendi rekorlarını tazelemiş oldular.

9 Ağustos: Gün içinde, tazelenen rekorlar tekrar kırıldı. Dolar 5,50; Euro, 6,35…

10 Ağustos: Güne tekrar rekorla başlayan Euro ve Dolar durdurulamıyor. Dolar 5,75; Euro 6,52