İdlip’te Sular Isınıyor

Suriye’deki savaşta, Şam ve müttefiklerine karşı Halep,Hama,Humus,Dera’a, Doğu Guta gibi cephelerde yenilgiye uğrayan cihatçıların temerküz ettiği İdlip’te yer yer sıcak çatışmaların yaşandığı belirtiliyor.  Al Masdar News’un yapmış olduğu habere göre, Rus savaş uçakları, Batı Halep’ten havalanarak, İdlip’in sınır bölgelerinde TC  destekli cihatçı çeteleri hedef aldı. TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le 10 Ağustos’ta yaptığı telefon görüşmesinin ardından gerçekleştiği dikkat çeken hava operasyonlarında Suriye Kurtuluş Cephesi’ne (Cephet’ul Tahrir es-Suriyyi) ait silah depoları vuruldu. Suriye Kurtuluş Cephesi geçen Şubat ayında TC  destekli Ahrar -uş Şam ve Nureddin Zengi adlı cihatçı terör çetelerinin birleşmesiyle kurulmuştu.

Kuzeybatı Halep’te ise yine İdlip’e komşu, cihatçı çetelerin ablukası altındaki Şii bölgelerinde Şam’a bağlı birlikler, söz konusu çetelerin kontrolü altındaki bölgeleri hedef aldı.

Suriye Ordusu’nun “elit askeri güçleri” olarak adlandırılan Kaplan Kuvvetleri ise, İdlip’in güney ve batısındaki sevkıyatını sürdürüyor. Kaplan Kuvvetleri’nin İdlip’in Lazkiye ve Hama’ya komşu bölgelerle, Cisr eş-Şuğur kasabasını kontrol altına almayı hedeflediği belirtiliyor. Yer yer sıcak çatışmaların yaşandığı bu bölgelerde, son iki günde TC  destekli bir başka cihatçı çete oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi’ne bağlı unsurlar Suriye ordu birliklerini hedef alan saldırılar gerçekleştirdi. Söz konusu  çatı oluşum, TC’nin Astana Görüşmeleri çerçevesinde taahhüt ettiği çatışmasızlık süreci uyarınca  El-Kaide ve IŞİD’le arasına mesafe koyan gruplardan oluşturulmuştu.