Lane Kasırgası Hawaii’ye Ulaşmak Üzere

Çarşamba günü oluşumunu tamamlayan Lane kasırgası’nın Hawaii Adaları’na ulaşması artık sadece an meselesi.

Bugün Hawaii’nin en kalabalık adası olan Oahu’ya  ve en az 5 adaya daha ulaşması beklenen kasırga saatte yaklaşık 200 kilometre hızla gittikçe yaklaşıyor. Etkisi çok uzaklardayken bile hissedilebilen kasırga, daha şimdiden bölge adalarda yoğun yağışa sebep olmuş durumda.

Başladığında en güçlü fırtına seviyesi olan Kategori 5 olarak tanımlanan Lane, daha sonra yavaşlayarak Kategori 4 oldu. Ancak bu kasırganın hala çok güçlü olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Kasırga uzmanları son 15 yılda görülmüş en güçlü kasırga olarak tanımlıyorlar. Lane aynı zamanda son 26 yılda karaya ulaşan ilk kasırga ünvanını da garantilemiş gibi. Uzmanlar, kasırga karaya ulaşamasa bile çok ölümcül sonuçların açığa çıkabileceğini söylüyor.

OHAL İlan Edildi

Kasırganın yaklaşmasıyla beraber adalarda OHAL ilan edildi ve ABD ana karasından çok sayıda arama kurtarma ekibi bölgeye sevk edildi. Hawaii Kızıl Haçı 300’den fazla personelini adada hazırda bekletiyor ve arama kurtarma çalışmaları için gönüllülere çağrıda bulundu

Adalardaki pek çok market artık boş durumda. Yerel halk ve turistler 14 günlük ihtiyaç stoklarını yaptı. Limanlardaki denizaltılar ve gemiler saatler öncesinden adayı terk ettiler.

Artık Hawaiililer için yapılacak tek şey beklemek ve evlerini daha korunaklı hale getirmek.