Tapınaklar Kenti Alabanda’da İki Kabartma Heykel Bulundu

Aydın’da bulunan Alabanda Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında ay tanrıçası Selene ve Güneş tanrısı Helios’a ait kabartma heykel bulundu.

Agora’da (kent meydanı) yapılan çalışmalar sırasında bulunan heykel, geceyi temsil eden tanrıça Selene ve gündüzü temsil eden tanrı Helios’un kabartmalarını taşıyor. 1,5 metre uzunluğundaki heykelin yaklaşık 2 bin yıllık olduğu ve Erken Roma döneminden kaldığı düşünülüyor.

Aydın’ın Çine ilçesinde bulunan ve 6 farklı tapınağa ev sahipliği yapan Alabanda Antik Kenti’ne dair ilk bilgiler M.Ö. 4.yy.’a kadar gidiyor. Kentte aynı zamanda Hellenistik dönemden kalma bir meclis binası ve tiyatro salonu da bulunuyor.

Helios

Ay tanrıçası Selene ile şafak tanrısı Eos’un erkek kardeşi olan Helios, tanrı Apollon’un, özellikle Roma döneminde, zamanla Güneşle özdeşleştirilmesinden önceki dönemlerde Güneş tanrısı olarak anılıyordu.

Helios, mitolojide aynı zamanda Zeus tarafından kendisine bahşedilen eş olan Rodos adasında kendisine takipçi buluyordu ve Helios Kültü en çok bu adada faaliyet gösteriyordu.

Selene

Eos ve Helios’un kız kardeşi olan Ay tanrıçası Selene, bir zamanlar tıpkı kardeşi Helios gibi yerini bir başka Olimposluya, Artemis’e, bırakmadan önce ay ile ilişkilendiriliyordu. Selene’e özellikle Girit Adası’nda tapınıldığı düşünülüyor..