Plaza de Mayo Büyükannelleri’nin Kurucusu María Isabel Chorobik de Mariani 94 Yaşında Yaşamını Yitirdi

Arjantin’de “Kirli Savaş-Guerra Sucia” döneminde binlerce insan devlet tarafından zorla kaybedildi, katledildi, annelerinin elinden alındı.

Kirli savaş döneminde çocuklarını kaybeden onlarca kadın, savaş hala sürerken 30 Nisan 1977’de Arjantin Mayıs Meydanı’nda (Plaza de Mayo) toplandı ve ellerinden alınan çocukları ve kaybettikleri yakınları için mücadelelerine başladılar.

Devlet o kadar kirli oynuyordu ki, hamile kadınların hapishanede doğan çocuklarını “Kötü anneler kötü evlat yetiştirir” gibi hastalıklı bir algıyla ellerinden alıp askeri yetimhanelere gönderdi ve anneleri kurşuna dizdi.

Böylece pek çok Plaza de Mayo Annesi, aynı zamanda devlet tarafından ailelerinden kopartılan torunları için de mücadele eder oldu.

Abuelas de Plaza de Mayo 

Plaza de Mayo Büyükanneleri

María Isabel Chorobik de Mariani de bu büyükannelerden biriydi. 24 Kasım 1976’da evine düzenlenen bir baskında oğlunun eşi Diana Teruggi askerler tarafından infaz edildi. 3 aylık bebekleri -yani torunu- ise askerler tarafından kaçırılmıştı. Oğlu Daniel Mariani ise evden kaçmayı başarmıştı ancak o da 4 ay sonra katledildi.

Chicha lakaplı Mariani, kendi torunu gibi ailesinden kopartılan torunlar için mücadele eden Plaze de Mayo Büyükanneleri’nin kuruluşunda yer aldı.Büyükanneler, Plaza de Mayo Anneleri’nin ilk eyleminden 7 ay sonra hep beraber aynı meydanda çocukları ve torunları için haykırdılar.Aynı zamanda bir anne olarak da mücadelelerini bugüne kadar taşıdılar.

Chicha,20 Ağustos günü La Plata’da ki evinde 94 yaşında yaşamını yitirdi.


Cumartesi Anneleri 700. Hafta Eylemine Polis Saldırısı