Ulusal Psikiyatri Kongresi, Trans Geçiş Sürecini Ele Alacak

Türkiye Psikiyatri Derneği’nin düzenlediği 54. Ulusal Psikiyatri Kongresi’nde trans geçiş süreci, cinsiyet duyarlı terapiler, cinsel şiddet ve toplumsal cinsiyete dair konular ele alınacak. 2-6 Ekim’de İzmir’de gerçekleşecek olan 54. Ulusal Psikiyatri Kongresi bu yıl “Yeni Ufuklar, Yeni Umutlar” başlığı ile toplanacak.

Dernek, Konferansı şöyle tanıtıyor: “Bilimsel program, klinisyenlerin başta tanı ve tedavi olmak üzere pek çok alanda gereksinimlerini gözeten ana konferans, kurs, panel, çalışma grubu, münazara, on soruda bir konu, siz olsaydınız ne yapardınız, sorular ve olgularla psikiyatride güncel oturumları gibi birçok farklı biçimde eğitim etkinlikleri ile dolu. Kongre teması ve alt başlıklarla ilişkili olarak da yurtdışından da konuklarımızla bilimsel programımızı zenginleştireceğiz”

Trans Geçiş Sürecine Dair

3 Ekim Çarşamba günü düzenlenecek olan “Cinsiyet Geçiş Sürecinde Zorluklar: Uygun Psikiyatrik Yaklaşım” oturum Şahika Yüksel yönetecek. Bu oturumun konuşmacıları Şahika Yüksel, Koray Başar ve Seven Kaptan.

Aynı gün gerçekleşecek başka bir oturum “Biyolojik, Psikolojik ve Toplumsal: Kadın ve Bedeni” başlığını taşıyor. Bu oturumda “Üreten Tüket(il)en Kadın” ile Fatmagül Dikyar Altun, “Toplumsal Dönüşümler ve Kadınlarda Beden Algısı” ile Ekin Sönmez, “Yasaların İşgalindeki Kadın Bedeni” başlığı ile ise Burcu Rahşan Erim konuşacak.

“Kadın Bedeni” başlığının ikinci bir oturumunda ise “Kadında Bir Semptom Olarak Obezite” konusunu Özlem Taşkaynatan anlatacak. “Anoreksia Nervoza ve Kadın Bedeni”nde Ayşe Nur Oğuz ve “Yaşam Boyu Kadın Bedeni”ni Duygu Özbayrak Karapınar konuşacak.

Cinsiyet Duyarlı Yaklaşımlar da Kongre’de

3 Ekim’deki bir diğer oturum “Yeni Ufuklar, Yeni Umutlar: Klinikte Umut Verici Örneklerle Cinsiyet Duyarlı Terapiler” başlığını taşıyor. Şahika Yüksel bu oturumda “Travma Mağduru Kadınlarla Grup Çalışmaları”ndan bahsedecekken Hasibe Rengin Güvenç “Cinsiyet Duyarlı Yaklaşım ‘Kadın Hasta Olmak’” ve “Poliklinik Ortamında Feminist Terapötik Yaklaşım”ı da Özlem Altuntaş anlatacak.

Cinsel Şiddet ve Toplumsal Cinsiyet de Tartışılacak

5 Ekim Cuma günü Konferans’ta cinsel şiddet ve toplumsal cinsiyetin konuşulduğu oturumlar gerçekleşecek. “Partner Cinsel Şiddetine Kavramsal Yaklaşım” başlığını Hasibe Rengin Güvenç, “Partner Cinsel Şiddetinin Ruhsal Etkileri”ni Özlem Parlar, “Cinsel Şiddette Adalet Arayışı: Yasalar Ne Diyor?” konusunu ise Münevver Hacıoğlu Yıldırım anlatacak.

Aynı gün toplumsal cinsiyete dair oturumlarda konuşulacak başlıklar ise şöyle: “Erkeklik Çalışmalarının Tarihi” Gökçen Yılmaz Karaman, “Erkeklik Biçimleri” Çiğdem Çolak Kalaycı, “Türkiye’de Erkek Olmak” Kerem Laçiner.

Kaynak: KaosGL


Kongre programının tamamı için burayı ziyaret edebilirsiniz.