İran Devleti Hüseyin Panahi ve 2 Kürt Muhalifi İdam Etti

24 Haziran 2017’den beri İran tarafından tutsak edilen ve idamı geçtiğimiz mayıs ayında ertelenen Kürt muhalif Hüseyin Panahi, bugün 2 muhalifle beraber idam edildi.

Geçtiğimiz günlerde avukatların çabalarıyla ailesiyle görüşen Panahi, yaklaşık 2 aydır açlık eyleminde oldurduğunu belirtmişti.

Dava sırasında Panahi’nin, silahlı İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) Partisi’ne üye olduğu söylenmişti ancak buna dair mahkemede somut bir bulgu öne sürülmemişti. Devlet için ise Panahi’nin idamı şarttı ve Panahi’ye idam cezası verdi.

Panahi’nin kardeşi Amjad Hüseyin Panahi, kardeşinin idam edildiğini sosyal medya hesabından duyurdu. Avukatlar da bu bilgiyi doğruladı ancak İran’dan henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Panahi ile beraber muhalif kuzenler Loghman Moradi ve Zanjar Moradi’de devlet tarafından idam edildi. Ancak Moradi ailesi, çocuklarının idamı ile ilgili kendilerine bilgilendirme yapılmadığını ve İran istihbaratı tarafından tutulduklarını söylüyor.

Kuzenler, 2009 yılında Merivan’da bir din adamına suikast düzenlediklerine dair işkence altındayken ifade vermiş ve 2010’da idam cezası almışlardı.