ETHA’lı Gazeteciler ve SGDF’lilerin Duruşması’nda Tahliye Çıkmadı

Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin, muhabiri Pınar Gayıp ile birlikte SGDF’li  Harun Pehlivan ile Gülsen İmre’nin  tutsak olduğu davanın ilk duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Gazeteciler tahliyelerini talep etti.  Duruşma savcısı, dosyada eksik unsurların giderilmediğini gerekçe göstererek, tahliye vermedi

Semiha Şahin “Örgüt üyesi olmak ve propaganda yapmak”, Pınar Gayıp “Örgüt üyesi olmak”, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Ferhat Pehlivan ve Gülsen İmre “Örgüt propagandası yapmak”bahanesiyle aylardır tutsak.

Şahin: Yere Yatırılarak Gözaltına Alındık

Semiha Şahin’in savunmasında şu ifadeler öne çıktı:

“Hakkımdaki gözaltı kararı, gözaltına alınma biçimim, tutuklanmam adaletin ‘A’sını aratır nitelikteydi. Uzun yıllar boyunca gazeteci olarak çalıştım. Gazeteciliğin yeni sorular sormak gerektirdiğini düşünüyorum. Özgür basında yer almayı doğru buluyorum.

“3-4 sene önce yaptığım birkaç paylaşımım, haberlerim bir araya getirilerek suç delili olarak sunuldu. Özel Harekat polislerinin de aralarında bulunduğu polislerce yere yatırılarak gözaltına alındık. Tepki göstermek için yaptığım açlık grevi de suç delili sayılmış.

“Twitter’da yedi binin üzerinde paylaşımım var. İddianamede yer alan tweetler cımbızlanarak seçilmiş.

“Dava Siyasi”

“ETHA’nın ‘gündem’ sayfasında yer alan eylemlere iddianamede ‘çağrı’ olarak değinilmiş. Tüm ajanslar her gün ‘gündem’ paylaşımı yapar. Halkın haber alma özgürlüğü evrensel bir normdur.

“ETHA yasa dışı gösteriliyor, haberleri delil olarak sunuluyor. Bu nedenle bu dava hukuki değil, siyasidir. Bizler olağan şüpheli olarak görülüyoruz, zamanı gelince tutuklanıyoruz. Bu yaklaşımla adil yargılama nasıl mümkün olur?”

Gayıp: Haber Suç Delili Sayılmış

Gayıp,  sosyalist bir kadın olduğunu ve bu ideolojiyle haber yapan ETHA ajansında çalışmaya başladığını söyledi.

“Semiha ile benim gözaltına alındığıma dair ETHA’nın yayımladığı haber suç delili sayılmış. Bir ajansın kendi çalışanlarının gözaltına alınmasının haberini yapmasından daha doğal ne var?

“IŞİD çeteleri ile savaşanların haberler paylaşımlarım suç delili olarak sunulmuş. Bu haberlerin benim için ayrıca bir yeri var, çünkü Suruç Katliamı’ndan şans eseri kurtuldum.

“İstanbul’a geldiğimden beri aynı evde yaşıyorum, aynı ajansta çalışıyorum, neredeyse her gün adliyede dava takip ediyorum. Bir kez bile ifadeye çağrılmadım. İfadeye çağrılmak yerine evim sabaha karşı kar maskeli, uzun namlulu polisler tarafından basıldı. Savcılık tarafından ifademiz alınmadan tutuklandık.”

İmre: Cenazeye Katılmam Çok Doğal

İmre, sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutsak olduğunu ve paylaşımını yaptığı Serkan Tosun’u küçüklüğünden tanıdığını söyledi. Aynı mahallede yaşadıkları için cenazesine gitmesinin çok doğal olduğunu söyledi.

Pehlivan: Üniversite Sınavına Giremedim

Pehlivan, dosyanın gizli tanık beyanlarıyla doldurulduğunu belirtti ve sosyalist olduğunu vurguladı. Paylaşımlarının IŞİD’e karşı savaşanların fotoğrafı olduğunu ve propaganda amacı taşımadığını söyledi. Pehlivan, OHAL bahanesiyle bir yıldır çalıştığı üniversite sınavına da götürülmediğini ekledi.

Savunmalardan sonra söz alan avukatlar 4 tutsağın da tahliyesini talep etti. Mahkeme heyeti talebi reddetti ve bir sonraki duruşmayı 5 Aralık’a erteledi.