Re:volt Dergisi Yazarı Gazeteci Max Zirngast Gözaltına Alındı

Almanya’da faaliyet yöneten re:volt dergisi yazarı Max Zirngast dün sabaha karşı evine yapılan baskın sonucunda gözaltına alındı.

Derginin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan Max Zirngast, “terör” şüphesi bahane edilerek gözaltına alınmış. Zirngast ile birlikte kimliği henüz bilinmeyen kişilerinde gözaltına alındığı söyleniyor.

Gözaltı sebebinin, “terör” bahanesinin yanı sıra Ankara’da bir yaz okulunda gerçekleştirdiği aktiviteler olduğu düşünülüyor ancak henüz net bir bilgi yok.

Re:volt, sosyal medya paylaşımında “Türkiye bütün karşıt sesleri bastırmaya çalışıyor. Bunu başaramayacak!” ifadelerine de yer verdi.

Reuters’a bir e-posta gönderen Re:volt dergisi ayrıca şunları da söyledi:

“Bu saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor ve Zirngast’ın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.Yazarımız yıllardır Türkiye’de yaşayan tutukulu bir solcu aktivist ve yazardır, özgürlük ve demokrasi için kampanya yürütmektedir.”

Re:volt’un internet sitesinde Zirngast’ın 24 Haziran 2018’deki genel seçimi gayrimeşru olarak nitelendirdiği “Diktatörlük ve Direniş: Seçimden Sonra Türkiye” başlıklı bir makale yer alıyor.

Sitede Zirngast imzalı tek makale bu ve bu makale de ABD merkezli bir dergi olan Jacobin’de yayınlandıktan sonra Almanca’ya çevrilmiş.

Zirngast’ın ABD merkezli Jacobin’in internet sitesinde ise 2015’ten günümüze kadar yayınlanmış 14 adet makalesi bulunuyor.

Avusturya Açıklama İstedi

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, gazetecilere verdiği demeçte Türkiye’nin Zirngast’ı gözaltına alma gerekçesini en kısa zamanda açıklamasını ve eğer açıklamıyorsa derhal serbest bırakmasını istedi