LGBTİQ+ Mücadelesi Veren Zak Kostopoulos Uğradığı Saldırıda Yaşamını Yitirdi

Yunanistan’da aktif bir şekilde LGBTİ+ mücadelesi veren ve daha önce de çeşitli saldırılara maruz kalan Zak Kostopoulos uğradığı nefret saldırısı sonucu yaşamını yitirdi.

21 Eylül Cuma günü  Atina’nın Omonya Meydanı’nda  gerçekleşen olayda, arkadaşlarıyla birlikte bir kafede oturan Kostopoulos bir süre sonra saldırıya uğruyor ve o sırada dükkan sahibinin olmadığı bir kuyumcuya sığınıyor.

Dükkan sahibi bir başka yerde olduğu için otomatik güvenlik sistemi dükkanı kilitliyor ve Kostopoulos dükkanda kilitli kalıyor. Kendisine saldıranların dükkanın önüne gelip saldırı hazırlığında olduklarını gören Kostopoulos, dükkandan kaçabilmek için yangın tüpüyle camları kırıp yaralanıyor. Nefret saldırganları, dükkan sahibi ve çevredekilerin de kendisine vurmasıyla beraber durumu daha kötü bir hal alıyor.

Ana akım medyanın ve çevredekilerin “soygun” olarak nitelediği olay sonrasında polis ağır yaralı bir şekilde yerde kıvranan Kostopoulos’u ellerini kelepçeleyip gözaltına aldıktan sonra hastaneye kaldırıyor. Kostopoulos, ambulansla hastaneye götürülürken yolda yaşamını yitiriyor.


LGBTİQ+ ve HIV Pozitif insanlar için mücadele eden Zak Kostopoulos, daha önce de çeşitli nefret saldırılarının hedefi olmuştu. Saldırganlar ve medya tarafından “soygun” olarak nitelendirilen olay, “hırsızın kaçmasını engellemeye çalışanlar” olarak lanse edildi. Bazı “haber” sitelerinde ise Kostopoulos’un “uyuşturucu bağımlısı bir genç” olduğu söylenerek kara propaganda yapıldı.

Ailesinin ve arkadaşlarının çabalarıyla ortaya çıkan güvenlik kamerası görüntülerinde ise gerçekleşen olayın hiç de saldırganların anlattığı gibi olmadığını açığa çıkardı.

Saldırının gerçekleştiği Omonya Meydanı ise özellikle mafyanın aktif olduğu bir lokasyon.