Astronomlar Spock’ın Gezegenini Keşfetti

Floridalı Astronomlar, yeni keşfedilen 40 Eridani A gezegenine, Star Trek dizisinin fenomen karakteri Mr. Spock‘ın evi olan Vulcan‘ın adını verdi.

NBC News’te yer alan habere göre; Kuzey Arizona’nın Lemmon Dağı’nda bulunan Dharma Teleskopu ile çalışmalarını yürüten Florida Üniversitesi Astronomları, bir yıldızın yörüngesinde keşfettikleri gezegene Star Trek (Uzay Yolu) serisinden aşina olduğumuz Vulcan adını verdi.

Dünyadan 16 ışık yılı uzaklıktaki “Vulcan”, HD 26965 yıldızının yörüngesinde bulunuyor. Bilim adamları, sıvı halde su bulunma ihtimalinin olduğu yeni gezegende bildiğimiz anlamda bir yaşamın varolabileceğine dikkat çekiyor. Florida Üniversitesi’nden Astronomi Profesörü Jian Ge, “Bizim için de tamamen sürpriz oldu. HD 26965’in yörüngesindeki Vulcan’a bakmıyorduk” dedi.

Gezegenimizden iki kat büyük olan Vulcan, yörüngesindeki yıldıza en yakın konumdaki “Süper-Dünya” konumunda. Peki bilimsel bir keşfe bilimkurgu bir isim vermek “mantıklı” mı? “Kesinlikle evet”. Gezegene Vulcan adının verilmesine olumlu bakan Astrofizikçi ve Gezegen Bilimci Sara Seager, “Star Trek ve diğer bilimkurgu serileri; insanların gerçek gezegenlerin keşiflerine heyecanlanmalarını sağlama yollarından birisi” diyor.

Konunun en çok merak edilen kısmına geliyoruz. Profesör Ge, gezegenin bir atmosfere sahip olabileceğini belirtiyor. Yani gezegenin bir tarafı yıldıza dönükken, diğer tarafı uzakta kalıyor. Eğer bu varsayım doğruysa; gezegenin yıldıza bakan tarafı sıcak olmalı, yaşanabilir olamayacak kadar sıcak! Ancak gezegendeki olası canlılık, yerin altında devam ediyor olabilir. Star Trek’te Vulcanlıların mağaralarda yaşadığı gibi…

California’daki SETI Enstitüsü Astronomlarından Seth Shostak da, Süper-Dünyaların yaşamın başlayabildiği ve zeki varlıkların evrimleşebildiği gezegenler olduğunu söylüyor.

Kaynak: FRPNET