İspanyol Sanatçı’nın Ekibi Kutuplara Kara Bayrak Dikti

Zaman zaman provokatif olduğu söylenen enstalasyonlar ve performanslar sergileyen İspanyol sanatçı Santiago Sierra, ekibinin 2015 yılında kutup dairelerine kara bayrak dikme yolculuğunda başından geçenlerin fotoğraflarının olduğu sergisini İngiltere’de açtı.

Kapitalist toplumu ve kapitalizmin kültürünü eleştiren projeleriyle tanınan sanatçı, 2003 yılında İspanya adına katıldığı Venedik Bienali’ndeki enstalasyonuna yalnızca İspanyol kimliği taşıyanların girmesine izin vermişti. Kendisi için ayrılan sergi alanına küçük bir ev kuran sanatçı, kapıya silahlı korumalar ve pasaport kontrolü yapması için  bir memur dikmişti. Evin içinde ise sandalyede oturan yaşlı bir kadın vardı.

Sierra, projelerini genellikle; göçmenler, seks işçileri, uyuşturucu bağımlıları ve işsizle gibi toplumun en çok ezilen ve en görünmez kılınmış bireyleri üzerine gerçekleştiriyor ve bunları yaparken provokatif olarak adlandırılabilecek yöntemler kullanmaktan çekinmiyor.

Sierra’nın bugünden itibaren Londra’da bulunan Dundee Contemporary Arts sergi merkezinde sergiledikleri ise biraz daha farklı.

2015 yılında sırasıyla Kuzey ve Güney Kutupları’na giden ekip, her iki yerde de ‘0’ noktasına kara bayrak dikmeyi başarmış. Sierra’nın ekibi ilk olarak 14 Nisan 2015’de Kuzey Kutbu’na yaptığı seyahat sırasında kara bayrağı dikmiş ve  8 ay sonra ise Güney Kutbu’na.

Sanatçıya göre, kara bayrak, kimliğini bir bayrakla tanımlamak istemeyenlerin bayrağı ve milliyetçilikle bezeli renkli kumaş parçalarına karşı bir başkaldırı özelliği taşıyor.