Şantiye Değil, Açık Hapishane

Geçtiğimiz günlerde, 3. Havalimanı şantiyesinde çalışan işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, yaşanan iş cinayetlerinin önlenmesi gibi bir dizi taleple yaptığı eylem sonrası şantiyeye kolluk güçleri tarafından “şafak baskını” yapılmış, yüzlerce işçi gözaltına alınmış, bugün bir tane daha eklenmek üzere toplam 28 işçi tutsak edilmişti.

Devlet iktidarının mega projelerinden biri olan 3. Havalimanı inşaatının şantiyesinde kölelik koşullarında çalıştırılan işçiler, o baskın sürecinden bu yana adeta açık bir hapishanede yaşıyorlar. Eylem yapmalarına neden olan koşullar şirket tarafından düzeltilmediği gibi işçiler, her gün yüzlerce polis ve jandarmanın gözetiminde çalıştırılmaya zorlanıyorlar.

İktidarın prestij projesi olarak sunulan 3. Havalimanı inşaatı şantiyesinde tüm bu yaşananlar, kapitalizmin, devlet-şirket işbirliğinde hayata geçirdiği sömürüyü gözler önüne seriyor. BBC Türkçe’den Selin Girit’in gerçekleştirdiği röportajda işçiler, iki haftalık bir zamandır kamuoyu gündemine taşınan, ancak inşaatın başladığı 2013’ten bu yana yaşadıklarını anlattılar.