174 Milyon Yıllık Yeni Bir Dinozor: Lingwulong Shenqi


Çin’in kuzeybatısındaki Ningxia Özerk Bölgesi’nde, 174 milyon yıllık yeni bir dinozor türü keşfedildi. Daha önce bu dinozorların sözkonusu bölgede hiç bulunmadığı düşünülüyordu, yeni bulunan türün ise diğer benzeri dinozorlardan 15 milyon yıl önce yaşadığı tahmin ediliyor.

Science Daily’de yayınlanan habere göre University College London Yer Bilimleri Fakültesi’nden makalenin eş yazarı olan Profesör Paul Upchurch “Diplodocus’un yakın bir akrabasını Doğu Asya’nın 174 milyon yıl öncesinde bulduğumuza çok şaşırdık. Sauropodların 200 milyon yıl öncesine kadar dağılım göstermediği ve soyundan gelen devasa boyutlardaki dinozorların çok daha ileriki bir zamanda bu bölgeye ulaştıkları düşünülüyordu” diye açıklıyor.

Lingwulong keşfimiz gösteriyor ki gelişmiş sauropodların pek çok farklı türü en az 15 milyon yıldan daha önce yaşamış ve Pangaea süper kıtasının hala bir bütün kara kütlesi olduğu esnada dünyaya yayılmış olmalı. Bu durum, bu hayvanların kökeninin ve evriminin detaylı bir şekilde yeniden değerlendirilmesini mecbur kılıyor.