Hastalıklarına Rağmen Tahliye Edilmeyen Sise Bingöl, Çocuklarının İsmini Unutuyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) Çukurova Bölge Temsilcisi Yasemin Dora Şeker, “Sağlığı hapishanede kalmaya elverişli değil” raporuna rağmen tahliye edilmeyen, yaklaşık 2 yıldır Tarsus T Tipi Hapishanesi’nde tutsak olan 78 yaşındaki Sise Bingöl’ün çocuklarının adını dahi hatırlamadığı söyledi. 

İHD Genel Merkezi’nin verilerine göre, hapishanelerde 402’si ağır olmak üzere bin 154 hasta tutsak bulunuyor. Bu ağır hasta tutsaklardan biri de Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi’nde bulunan 85 yaşındaki Sise Bingöl. Yaşlı olmasından dolayı algılama yeteneğini kaybetmiş olan Bingöl tansiyon, mide, şeker, astım gibi hastalıklarla mücadele ediyor. Tek başına yaşamını sürdüremeyen Bingöl, diğer tutsakların yardımıyla günlük ihtiyaçlarını gideriyor.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Sise Bingöl’e Muş Devlet Hastanesi’nce verilen raporda ‘Sağlığının hapishanede kalmaya elverişli olmadığı’ tespit edilmesine rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu’nca (ATK) verilen raporda ‘Hapishanede kalmasının hayatı için tehlike arz etmediği’ belirtilerek, tahliyesi engellendi.

İHD Çukurova Bölge Temsilcisi Yasemin Dora Şeker, Bingöl ile hapishanede görüşerek yaşadığı sorunları dinledi. Bingöl’ün 85 yaşında olmasına rağmen 2 yıldır hapiste olduğu hatırlatan Şeker, Bingöl’ün yaşından kaynaklı bakıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

“Çocuklarının Adını Hatırlamıyor”

Şeker görüşme sırasında Bingöl’e dair gözlemlerini şöyle anlattı:

“Sise Bingöl’ün kızının ve oğlunun adını hatırlayamadığı, kızının adını sorduğumuzda köyünün adını söylediğini gözlemledik. Duymakta çok zorlandığı, sürekli olarak köyde başına gelen olayı tekrarlayarak, hiç aralıksız konuştuğu ve bir süre sonra nefes almakta zorlanmaya başlayarak fenalık geçirdiğini gördük. İçecek su bulup rahatlatmaya çalıştıktan sonra bu kez ağlayarak sürekli konuştuklarını tekrar etti.”

Kaynak: T24