Elazığ Hapisanesi’nde Güneş Bile Yasak

Tutsaklara yönelik hak ihlallerinin ve keyfi uygulamaların sürdüğü Elazığ E Tipi ve 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapisanelerinde kalan tutsaklar İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şubesi’ne mektup göndererek havalandırma haklarının engellendiğini, güneşi görmelerinin bile yasaklandığını belirttiler..

Mektupta, ailelere görüş işkencesi, kitap ve gazete yasaklamaları, havalandırmaya çıkarılmamaları, revir çıkmanın engellenmesi gibi pek çok uygulamayı sıraladılar. Ayrıca hapisanedeki A takımı nedeniyle can güvenliklerinin de olmadığını belirttiler.

Yazılan mektupta şu detaylar. yer aldı: “Yaptığımız yer değişimi taleplerimiz her seferinde farklı, keyfi gerekçeler ile reddediliyor. Normalde yaklaşık 8 saat havalandırma hakkımız olması gerekirken, günde 2 kez kapılarımız havalandırma için açılıyor. Bu da bizim bulutları, güneşi görmemizi, volta atmamızı engelliyor. 3 kişilik hücrelerde kalıyoruz. 1 yıla yakındır 50’e yakın tutuklu ve hükümlü arkadaşlarımız zorla tek kişilik hücrelerde tutuluyor. Bu arkadaşlarımız insanlık onuruna aykırı olan ‘çıplak arama’ dayatmasını kabul etmedikleri için hücrelere atılıyor ve burada tutulan arkadaşlarımızın birçoğu yaşlı ve hasta tutukludur. Arkadaşlarımıza yönelik uygulamalar psikolojik işkence başta olmak üzere darp ve kötü muamele boyutuna varmıştır.”