Tutsak Havalimanı İşçileri Serbest

3. Havalimanı işçilerinin, şantiyedeki çalışma ve yaşam koşullarına karşı başlattıkları direnişe karşı açılan davanın ilk duruşması dün görüldü. İstanbul Gaziosmanpaşa 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nin baktığı dava tutsak çok fazla işçinin olması ve davanın izleyicilerinin çok olması nedeniyle ironik bir şekilde adliye yemekhanesinde gerçekleşti.

Duruşma,  avukatların iddianamenin değerlendirilmesi beyanları ve derhal beraat talepleri ile başladı. Ancak hakim avukatların  talebini reddetti. Ardından öncelikle tutsaklar olmak üzere işçiler savunmalarını yapmaya başladı.

İşçiler savunmalarında, kendilerine yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediklerini söyleyerek şantiyenin çalışma koşullarından bahsettiler. Servis yetersizliğinden dolayı işçilerin bagajlara dâhi bindiklerini, tahtakurularından biraz olsun korunabilmek için koğuşlarda ışık açık uyuduklarını anlattılar. İş güvenliği önlemleri alınmadığı için birçok arkadaşlarını iş cinayetlerinde kaybettiklerini, sürekli olarak iş kazası yaşandığını söylediler. Tutuklu olarak yargılanan Dev Yapı İş’ten Özgür Karabulut iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anarak başladığı konuşmasında “Önlemler alınmış olsaydı arkadaşlarımız ölmezdi” dedi ve işçilerin eylemlerinin haklı ve meşru olduğunu vurguladı. İnşaat İş Sendikası’ ndan Uğur Karadaş ise  “İddianamede silahtan bahsediliyor. İşçinin işverene karşı halklarını savunmak için tek silahı iş durdurma hakkıdır. İşçiler bu hakkı kullandı, biz de bunu savunduk” dedi.

İşçilerin ve sendikacıların savunmalarının tamamlanmasının ardından avukatlar esasa ilişkin savunma yapmak ve tahliye talebinde bulunmak için söz aldılar. Tüm savunmalar bittikten sonra mahkeme hakimi karar için ara verdi. Ara sonunda sorgusu yapılamayan bir işçi dışında tüm tutsakların tahliyesine karar verildiği açıklanarak dava 20 Mart 2019 tarihine ertelendi.