Kaza Değil Cinayet: Yüksek Hızlı Tren Lokomotife Çarptı, Yaşamını Yitirenler Var

Ankara-Konya seferini yapan yüksek hızlı tren (YHT), Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda “kontrol lokomotifine” çarptı. İhmaller zincirinin yaşanması sonucu meydana gelen olayda, alınan bilgilere göre 9 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda da yaralı olduğu öğrenildi. Çarpışma sırasında YHT’de 206 kişinin olduğu öğrenilirken, yaşanan olay sonrası devlet kaynakları ve bazı medya organları tarafından gerçeği yansıtmayan bilgiler servis edildi.

Devlet kaynaklarının birbiri ardına, kendi kendilerini tekzip eden “manipülasyon kronolojisi” şöyle gelişti: “Kaza” olarak nitelendirilen katliamı ilk olarak duyuran  Anadolu Ajansı (AA)  haberinde olayın  YHT’nin üst geçide çarpması sonucu meydana geldiği bilgisini geçti. NTV muhabiri Serkan Kaya ise yolcuların kendisine “Tren üst geçide çarpmadı. Üst geçit trenin üstüne düştü” dediğini aktardı. İlerleyen saatlerde Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada bu bilgiler kısmen yalanlanarak ihmalin neden olduğu katliamın, YHT’nin banliyö trenine çarpması sonucu meydana geldiği ifade edildi. Daha sonra yapılan bir başka valilik açıklamasında ise, trenin üst geçidin ayağına çarptığı, üst geçidin bunun üzerine çöktüğü belirtildi. Bundan yarım saat sonra, olaya dair bir açıklama da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan geldi ve YHT’nin kontrol lokomotifine çarptığı belirtildi.

 

Gazete Duvar’dan Özlem Akarsu Çelik’e bir açıklama yapan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Başkanı Hasan Bektaş şunları söyledi:

 “Bu hatta sinyal sistemi olsaydı bu olay yaşanmazdı. Bu hat, Kayaş-Sincan arası banliyö güzergâhının da bulunduğu, aynı zamanda yüksek hızlı trenin de kullandığı hat. Burada sinyalizasyon sistemi hazır olmadan hat ulaşıma açıldı. Buradaki tren işletmeciliği, sinyal yetişmediği için telsizlerle yapılıyor. İlkel bir yöntem olan telsizlerle anlaşma sağlanınca sonuç bu oldu.”