Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi’nden Açlık Eylemcileriyle Dayanışma

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde açlık eylemcileriyle dayanışma için bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri’nin konuşmasıyla başlayan açıklama, TDİ’nin basın açıklamasıyla devam etti. Yoleri konuşmasında, son dönemde yükselen hak ihlallerine değindi ve İHD’ye gelen raporlara ilişkin konuştu. Ve “çok kaygılıyız” dedi. “Bunun için mücadele etmek ve tutsakların sesi olmalıyız” diyerek tutsaklarla dayanışma mücadelesine sahip çıkmaya çağırdı.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi’nin basın metni;

BASINA VE KAMUOYUNA

Hapishanelerde bedenlerini açlığa yatıran tutsakların direnişine ses olalım!
Hapishaneler toplumun her katmanını saran, iktidarların baskı ve sindirme politikalarının bir aracı olan, her daim saldırıların aracı olduğu kadar, bu saldırılar karşısında verilen direnişin, mücadelenin adresi olmayı sürdürüyor.
Hapishanenin adı, tipi, yönetimi değişse de yaşanan şiddet ve gasp değişmiyor. Sadece her hapishanede farklı bir boyutuyla karşımıza çıkıyor. Ancak belirleyici olan saldırılar karşısında gösterilen tepki, takınılan tutum ve direniştir.

Bugün hapishanelerde yürütülen tecrit, bağımsızlaştırma politikaları, kameralar, kimlik dayatması, iletişim yasakları, mektup ve kitap, gazete, dergi -yayın yasakları, sağlık hakkının gaspı, savunma hakının gaspı, tekmil dayatmaları ve son süreçte birçok hapishanede uygulamaya konulmaya çalışılan havalandırmaların tel örgülerle kapatılması gibi çok yönlü, kapsamlı işkence uygulamaları mevcut. Bu uygulamalara tutsaklar farklı yol ve yöntemlerle direnmekte, sessiz kalmamaktadır.

Van F Tipi hapishanesinde ölüm orucu direnişi 80’li günleri geride bıraktı!
Van F Tipi hapishanesinde tutsak bulunan Kadir Karabak ve Esat Naci Yıldırım en temel haklarının gaspına karşı başlattıkları açlık grevi direnişlerini ölüm orucuna dönüştüreli 87 gün oldu. Talepleri, gökyüzünü görebildikleri tek yer olan havalandırmaya çekilen tel örgülerin derhal kaldırılması, sabah akşam günde 2 defa hücrelerin aranmasına son verilmesi, yasal, bandrollü olmasına rağmen gazete ve kitapların verilmesi, ailelerine yazdıkları mektuplara el konulmaması ve gelen mektupların verilmesidir.

Bandırma 1 No’lu T Tipi Hapishanesi’nde ölüm orucu 40. gününde sonuçlandı!
Anarşist Tutsak Şevket Aslan, bir buçuk ay önce anarşist kimliğinin tanınması ve tekli odaya alınmak istediği için ölüm orucuna başlamıştı. Bu süreçte “Sen ölüm orucunu bırak, halledeceğiz” gibi somut olmayan vaatlere, yıldırma çabalarına ve baskıya karşın Şevket Aslan, ölüm orucunu talebi karşılanana kadar devam ettireceğini belirtmişti. Pazartesi günü tekli odaya alınan anarşist tutsak Şevket Aslan 40. günde ölüm orucunu kazanımla sonuçlandırmış oldu.

Diyarbakır E Tipi hapishanede 8 Kasım’dan bu yana dönüşümsüz açlık grevi sürüyor!
Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle Diyarbakır E Tipi hapishanesinde bulunan Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven 8 Kasımda süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı.
Destek açlık grevlerinin yapıldığı Diyarbakır, Batman, Van’da operasyonlar yapılarak aralarında Barış Anneleri, HDP üye ve yöneticileri ve TJA’lı kadınların olduğu onlarca kişi gözaltına alındı.

Dışarıda gözaltı ve tutuklama, içeride boyun eğdirme, bağımsızlaştırma politikalarıyla devrimcilerin ortaya koyduğu irade yıpratılmaya ve yok edilmeye çalışılıyor. Bu sistematik şiddete karşı mücadele edenler olduğu gibi onların sesini, sözünü taşımayı sürdürenler de olacaktır.

Direnişteki tutsakların talepleri derhal karşılanmalı ve en temel insani haklara yönelen saldırılara son verilmelidir. Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi olarak tutsakların dışarıdaki sesi olmayı sürdüreceğiz. Ortaya koydukları devrimci iradeyi birlikte büyütmeye devam edeceğiz.

TUTSAKLARLA DAYANIŞMA İNİSİYATİFİ