Vicdani Ret Derneği’nden Kıbrıslı Vicdani Retçi Halil Karapaşaoğlu İçin Dayanışma Çağrısı

Vicdani Ret Derneği, Kıbrıslı vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu’nun tutuklanması üzerine bir basın açıklaması yayınladı. Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi’nin çağrısının duyurulduğu açıklamada “Vicdani retçiler tarihte en zor koşullarda dahi tüm baskılara göğüs germiş ve vicdanlarının sesini dinlemekten hiçbir koşulda vazgeçmemiştir ve yine vazgeçmeyecektir. Vicdani Ret Derneği olarak dünyanın her yerindeki vicdani retçilerle dayanışma içinde olduğumuzu, tüm baskılara rağmen onlarla her zaman yan yana duracağımızı bu vesileyle bir kez daha belirtiyoruz.” denildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Kuzey Kıbrıs’ta vicdani ret düzenlemesi parlamentoya gelmiş olsa da geçtiğimiz günlerde hakkında 20 gün tutukluluk kararı verilen vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu bugün tutuklandı.

Kendisine verilen hapis cezasının ardından vicdani retçi Karapaşaoğlu şu açıklamayı yapmıştı:

“Sevgili Dostlar…
Yargıç 10 gün içerisinde 2000tl para cezası odemediğim takdirde 20 gün hapis yatacagımın kararını almıştır. Mahkemeden önce bana yeni bir dava daha okundu. 4 davadan yargılanırken 5 davadan yargılanmaya başladım. Defalarca hem mahkemede hem de basına para cezasını odemeyeceğimi söyledim. 10 gün sonunda, mahkemeye bu para cezasını odemediğimden dolayı her an tutuklanabilirim. Sokakta yürürken de, evde otururken de polis tarafından alıkonulma tehdidiyle karşı karşıyayım. Bu noktadan sonra açık bir şekilde bütün anti- militaristlere, savaş karşıtlarına vicdani retlerini açıklama çağrısında bulunuyoruz. Ya bu hak yasallaşacak ve biz özgürlüğümüze kavuşacağız ya da 10larca genç insanı tutuklamak zorunda kalacaklar.”

Tutuklama kararı üzerine Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi de “Dayanışma, adalet, Halil için saat 17’de Sanayi Bölgesi yanındaki Merkezi Cezaevi önündeyiz. Düşünce özgürlüğünü, adaleti, insan hak ve özgürlüklerini savunan herkesi cezaevi önüne çağırırız…” diyerek çağrı gerçekleştirdi.

Vicdani retçiler tarihte en zor koşullarda dahi tüm baskılara göğüs germiş ve vicdanlarının sesini dinlemekten hiçbir koşulda vazgeçmemiştir ve yine vazgeçmeyecektir.

Vicdani Ret Derneği olarak dünyanın her yerindeki vicdani retçilerle dayanışma içinde olduğumuzu, tüm baskılara rağmen onlarla her zaman yan yana duracağımızı bu vesileyle bir kez daha belirtiyoruz.

Vicdani Ret Derneği”