AYM “Katil Polis” Sloganı İle İlgili Kararını Açıkladı

14 Mayıs 2012 tarihinde, 1 Mayıs eylemi bahanesiyle İstanbul Kadıköy’de bulunan Paylaşma ve Dayanışma Derneği’ ne yapılan baskın sırasında gözaltına alınan ve “Katil Polis Hesap Verecek” sloganı atan üç devrimci  anarşist hakkında AYM kararını açıkladı.

Polis, gözaltı sırasında slogan atan devrimciler hakkında “hakaret” ve “görevi yaptırmamak için direnmekten”  şikayette bulundu. Mahkeme, devrimcilere 20’şer ay hapis cezası verilerek ertelendi. Karara yapılan itiraz, daha sonra 3.Ağır Ceza Mahkemesi’nde de reddedilince AYM’ye (Anayasa Mahkemesi) bireysel başvuru yapıldı.

AYM tarafından bugün açıklanan kararda,gözaltı sırasında atılan sloganlar, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildi.

Karar metni şu şekilde;

“Somut olayda başvurucular, polisler tarafından gözaltına alınırken “Katil polis hesap verecek, direne direne kazanacağız, baskılar bizi yıldıramaz.” şeklinde sloganlar atmıştır. Hakaret suçundan cezalandırılmalarına neden olan sloganın görevli polisleri hedef aldığı konusu da kuşkuludur.”

“Kalıplaşmış sloganların tekrarından ibaret sloganlar kitlesel eylemler yapan bazı grupların kolluk güçleri ile karşılaştıkları durumlarda sıkça kullanılmaktadır.

“Bu bağlamda bu sloganın genel nitelikli olduğu değerlendirilmiş ve başvuru konusu olayda görev yapan polislerin kişisel şeref ve itibarına yönelik olmadığı kabul edilmiştir.”