Soma Katliamı Eylemlerle Anıldı

Manisa’nın Soma ilçesinde gerçekleşen ve en az 301 madencinin yaşamını yitirdiği, TC  tarihinin en büyük işçi katliamının üzerinden 5 yıl geçti. Maden sahibi şirketin patronlarının devlet iktidarıyla “danışıklı dövüş halinde” elini kolunu sallayarak dolaştığı, yaşamını yitiren madencilerin yakınlarının ise devletin adaletsizliğini yakından tanımak zorunda kaldığı 5 yıl boyunca, her 13 Mayıs’ta olduğu gibi devrimciler yine sokaklardaydı.

İstanbul’da gerçekleşen ilk eylem, KESK,DİSK,TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla  Kadıköy İskele Meydanı’nda  gerçekleştirildi. Aralarında Devrimci Anarşist Faaliyet’in de olduğu devrimci örgütler ve  “Soma Kaza Değil,Katliam” sloganının yazılı olduğu dövizle Genç İşçi Derneği’nin (GİDER) de katılım gösterdiği eylem, çağrıcı sendika ve meslek örgütlerinden temsilcilerin yaptığı konuşmalar ve atılan sloganlarla sona erdirildi. 

Günün diğer eylemi ise yine Kadıköy’de, Altıyol-Boğa’da yapılan toplanma ve Bahariye Caddesi yönüne doğru gerçekleşen yürüyüşle başladı. Sloganlarla başlayan yürüyüş kolunun önü, bir süre sonra polis tarafından kesildi. Polis amiri burada eylemcileri “Her şey Çok Güzel Olacak” pankartını bahane ederek saldırmakla tehdit etti. Polisle eylemciler arasında yapılan konuşmanın ardından yürüyüşe devam edildi.

Bahariye Caddesi boyunca “Soma’yı Unutma,Unutturma” , “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz” , “Unutmak Yok, Affetmek Yok” , “Katil Devlet Hesap Verecek” , “Soma’nın Hesabı Sorulacak” sloganlarının atıldığı eyleme, Devrimci Yapı İş, Genç İşçi Derneği, İnşaat-İş, gibi işçi örgütlerinin yanı sıra, aralarında Devrimci Anarşist Faaliyet’in de bulunduğu devrimci örgütler  katıldı. Eylem, Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda yapılan konuşmaların ardından sonlandırıldı.