İşgal Altındaki Fraguas Köyü Direnişe Çağırıyor

İspanya’nın Guadalajara eyaletinde bulunan Fraguas, Franco’nun merkezileştirilmiş güç kontrol politikalarının bir sonucu olarak boşaltılan ve 1968’de yeniden ağaçlandırma programına dahil edilen işgal altındaki bir köy.

Fraguas geçmiş yıllarda İspanyol askerleri için evlerin havaya uçurulduğu bir eğitim alanı olarak kullanıldı. Bu köy, 2011’de açıklanamaz bir şekilde Doğal Park* olarak ilan edildi. Ancak Fraguas’da yaşayan insanların ifade ettiği üzere bölge Doğal park olarak tanımlanmaya oldukça uzak. Bunun üzerine birkaç yıl sonra, 2013’te bir grup genç yerleşimci harekete geçmeye karar verdi ve günümüze kadar köyü yeniden inşa etmeye başladı. Bölgenin Doğal Park ilan edilmesinin sonucu, bölgede ekolojik yıkım anlamına gelen doğa katliamının yaşanacak olması. Ve bu süreç içinde olduğumuz süreçte hızlandı. Bunun üzerine Fraguas’a yerleşen ve köyü yeniden inşa eden gençler bir direniş çağrısı gerçekleştirdi. Açıklamaları şu şekilde:

“FRAGUAS DİRENİŞİNE ÇAĞRI
Fraguas şehri tahliye, yıkım ve altı direnişçinin tutuklanması tehlikesiyle karşı karşıya
Buna izin veremeyiz!! Bu süreci durdurmak üzere süresiz direniş çağrısı yapıyoruz. Süreç sadece projeyi savunmaya gönüllü insanların geniş çapta dayanışması var ise durdurulabilir.
Yıkımın ne zaman gerçekleşeceğine dair belirli bir tarih yok ama Fraguasta bir çok hazırlık yapılıyor ve yardım gerekli.
Boyun eğmeyerek barışçıl yöntemlerle direnme niyetindeyiz.
Otonomiyi, komün yaşamı, öz-yeterliliği, öz-yönetimi, basit yaşamı, hayatı hatta geleneksel kültürü yok etmek istiyorlar.
Her şeyi kendi istekleri doğrultularında yapmak istiyorlar ama özgür toplulukların ileri çıkıp buna dur deme zamanı. Bütün alçak gönüllülüğümüzle Sase, Zad, Hanbach gibi bir çoklarının mücadelesinin ruhunu çağıyoruz. Alanlarımızı koruyamasak bile gelecek mücadelelere ilham vermeye devam edecek tohumları ekmeye çağırıyoruz .
Altı kişiyi hapsetmek istiyorlar, faşişt Franco’nun yönetiminde olduğu gibi evlerin ve kırsalların kullanımını beş yüz yıllık yasalara dayanarak gasp ediyorlar.
Gerçek spekülatörler parlamentoda otururken bu insanları devlet spekülatörü olmakla suçlayıp hapse atmak istemeleri oldukça ironik.
Bütün bunlar yüzünden buraya daha önce gelmiş olanlar ve daha önce gelemeyenler. Eğer burayı hala hayatta görmek istiyorsanız daha fazla beklemeyin çünkü bu son şansınız olabilir.
YA ŞİMDİ YA HİÇ
Sizleri kocaman kucaklıyoruz. YAŞASIN OTONOMİ”

 

*Doğal park: Biyolojik, jeolojik ve peyzaji olarak ekolojik, estetik, eğitici veya bilimsel değere sahip korunması gereken toprak parçası.