Yargıtay’dan Kelepçeli Haldeki Liseli Genci Öldüren Polise İndirim

Yargıtay, hırsızlık şüphesiyle gözaltına alınan ve kelepçeli halde kaçmaya çalışan iki gençten birini öldüren polise verilen 15 yıllık hapis cezasını bozarak en fazla 9 yıl ceza verilebileceğine hükmetti. İstinaf mahkemesi, yerel mahkemede verilen 11 yıl 8 aylık cezayı az bulmuş ve 15 yıla yükseltmişti.

Esenyurt’ta 16 Şubat 2017’de hırsızlık şüphesiyle gözaltına aldığı iki gencin birbirine kelepçeli olarak kaçması üzerine peşinden koşan polis, havaya bir el ateş etmiş, 150 metre süren kovalamaca sonrasında çocuklar durmuştu. İddiaya göre çocukların durması üzerine polis, elindeki silahla 16 yaşındaki Ömer Barış Topkara’nın omuzuna vurmuş ve ateş alan silahla başından vurulan Topkara olay yerinde yaşamını yitirmişti.

Bakırköy 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan polis, 2017’de 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmış, ailenin üzerine istinaf incelemesinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM), cezayı az bulmuştu. İstinaf mahkemesinde ceza 15 yıl hapis cezasına yükseltilmişti. Sanık avukatının kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay’a gitmişti. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, BAM’ın verdiği kararı bozdu. Suç niteliğinde yanılgıya düşüldüğünü gerekçe gösteren Yargıtay,  sanık polisin uyarıya uymayan maktülü etkisiz hale getirmek amacıyla sağ elinde silahı tutarken dirseği ile maktülün umuzuna vurduğunu, bu sırada silah ateş alınca maktülün öldüğünü dayanak olarak gösterdi. Yargıtay’ın bozma kararından sonra polise en fazla 9 yıla kadar ceza verilebilecek.