Erdoğan Vaadini Tuttu: Amed, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine Kayyum

İçişleri Bakanlığınca Amed, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları görevlerinden uzaklaştırıldı. Diyarbakır’a Diyarbakır Valisi Güzeloğlu, Mardin’e Mardin Valisi Yaman, Van’a Van Valisi Bilmez kayyum olarak atandı.

Yapılan uzun açıklamada birçok bahane sıralanırken eşbaşkanlık uygulaması terör faaliyeti olarak gösterilip belediye başkanları hakkında örgüt propagandası nedeniyle açılan davalar gerekçe gösterildi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yozgat’ta 25 Şubat 2019 tarihinde yaptığı konuşmada “Kayyum atanan yerleri geri alacağız diyorlar. Benim vatandaşım bunları geri almana fırsat veriyorsa, devletin imkanlarını Kandil’e gönderecek olursanız yine kayyumlarımızı atarız.” demişti.

Operasyonlar üzerine HDP’den açıklama geldi. Başkanların görevden alınmasının açık bir siyasi darbe olduğunun vurgulandığı açıklamada “Bu aynı zamanda Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık ve düşmanca bir tutumdur. İçişleri Bakanlığı hak ve özgürlüklerin gasp edilmesinin, provokasyonların, demokrasinin zerresini bile bırakmayan karar ve uygulamaların tetikçisidir ve bir darbe odağıdır.” denildi.