İstanbul’da Ispanak Zehirlenmeleri Hakkında Yeni Açıklama

İstanbul’da yediği ıspanak nedeniyle zehirlendiğini belirterek hastanelere başvuranların sayısı artıyor.

İlk olarak Esenyurt’ta ortaya çıkan ve İstanbul’un bir çok noktasında görülen zehirlenme vakalarının sayısı İl Sağlık Müdürlüğü’nün dün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada 44 olarak açıklanmıştı.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün açıklanmasında hastanelere başvuranlar arasında hayati tehlikesi olanın bulunmadığı belirtilmişti.

Bugün İstanbul İl Tarım Müdürlüğü’nden konu ile ilgili yeni bir açıklama yapılarak söz konusu zehirlenmelere ıspanağın değil ıspanağa karışan yabancı otların neden olduğu iddia edildi. Açıklamada “Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu analizlerle ortaya çıkmıştır” denildi.

 

Kamuoyunda zehirlenmelerle ilgili ortaya atılan belli başlı iddialarsa şunlar:

ISPANAK TARLALARINA ATILAN İLAÇLAR: Tarlalarda üretilen ıspanaklara sıkılan böcek öldürücü ilaçların, gıdayı tüketenlerde organofosfat zehirlenmeye neden olduğu iddia ediliyor.

ISPANAK DEĞİL ISPANAĞA BENZER BİTKİ: Aşırı tüketildiğinde baş ağrısı ve mide bulantısına neden olan, Adamotu olarak bilinen Mandragora autumnalis isimli ıspanağa benzeyen bitkinin ıspanaklara karıştığı ihtimali üzerinde duruluyor.