Bir Darbe, İki “Teferruat” :Erdal Eren- Ercan Koca

Bugün 13 Aralık. 12 Eylül Askeri Darbesi sonrası devlet tarafından katledilen devrimciler arasında simgeleşen isimlerden biri olan Erdal Eren’in, yaşı büyütülerek idam edilmesinin 38. yıldönümü. 13 Aralık 1980 günü Erdal Eren, idam sehpasında katledilirken, yoldaşı Ercan Koca da devletin kolluk güçleri tarafından işkence edilerek yaşamını yitirmişti.

Her ikisi de 17 yaşında genç birer devrimci olan Erdal Eren ve Ercan Koca’yı ölüme götüren süreç,30 Ocak 1980’de ODTÜ’lü devrimci Sinan Suner’in MHP’li bakan Cengiz Gökçek’in koruması tarafından katledilmesiyle başladı.Erdal Eren, Suner’in öldürülmesini protesto etmek için 2 Şubat 1980 günü düzenlenen eylemde gözaltına alınan 24 kişinin arasındaydı. Eylem sırasında çıkan çatışmada er Zekeriya Önge’yi öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Erdal Eren, olay tarihinde 17 yaşından küçük olmasına rağmen yaşı büyütülerek dönemin sıkıyönetim mahkemelerince jet hızıyla “yargılandı” ve 19 Mart 1980 tarihinde idama mahkûm edildi.12 Eylül darbesi sonrası, Milli Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan karar, 13 Aralık 1980’de sabaha karşı infaz edildi.

Erdal Eren’in idamının ardından aynı gün saat 17:00 sıralarında, pankart asarak yoldaşı Erdal’ın devlet tarafından katledilmesine tepkisini dile getirmek isteyen Ercan Koca, 13 Aralık 1980 günü gözaltına alındı. Aynı gün işkence edilerek öldürüldü. O da, yoldaşı Erdal gibi, henüz 17’sindeydi.
İki genç devrimci olan Erdal ve Ercan 12 Eylül darbecilerinin kanlı diktatörlüklerini kurmak için katlettiği iki teferruattı.

Kaynak: Teferruatlar