Cumartesi Anneleri 768. Hafta Eylemi Gerçekleştirildi

Cumartesi Anneleri’nin 768. haftada da Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelmesi polis tarafından engellendi. Cumartesi Anneleri, polis engeli üzerine İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin önünde eylemlerini gerçekleştirdi. Dün Ankara’da görülen JİTEM Davası’nda sanıklara beraat verilmesine tepki gösteren Cumartesi Anneleri, “Bu insanların üzerinde ahımız var… Unutmasınlar” dedi.

Cumartesi Anneleri 1991 yılında Şırnak’ın İdil ilçesinde gözaltına alındıktan sonra öldürülen 36 yaşındaki İbrahim Demir ve Agit Akipa’nın faillerini sordu. Bu haftaki açıklamayı kayıp yakınlarından Maside Ocak okudu.  Dün Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ankara JİTEM davasının tanıklara, delillere, belgelere, kamu görevlilerinin beyanlarına rağmen tüm sanıkların beraat etmesi ile sonuçlandığını aktaran Ocak, “Bu kararı verenler, verdirenler bilsinler ki kayıplarımıza ilişkin adli bir yargılama süreci sağlanmadığı sürece devletin unutturduğu soruları sormaya devam etme sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Bize yapılan bu kolektif zulmü ifşa etmekten vazgeçmeyeceğiz. Son derece açık ve ağır sonuçları olan ve kimsenin savunamayacağı bu zulme itirazımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Ocak’ın ardından gözaltında öldürülen İbrahim Demir’in kızı Deniz Demir konuştu. Demir, “28 senedir adaletin ve katillerin peşindeyiz” diyerek katillerin peşini bırakamayacaklarını söyledi. Gözaltında kaybedilen Agit Akipa’nın oğlu Fehmi Akipa ise şunları söyledi: “28 yıl önce babam katledildi. Bunun yanında amcamız da katledildi. Yaşadığımız müddetçe barışa, demokrasiye insan haklarına olan inancımızla, yıkılmadan mücadelemiz devam edecektir. Adalet demeye devam edeceğiz.” dedi.

JİTEM davasında bulunan ailelerden Adnan Yıldırım’ın kızı Leyla Yıldırım, 1993-96 yılları arasında işlenen bu cinayetlerin Kürtleri sindirme politikasını bir parçası olduğunu vurguladı. Herkesin biliyor olmasına rağmen cinayetlerin mahkemece siyasi olarak değerlendirilmediğine de değinen Yıldırım, tüm ifadelere ve delillere rağmen bu cinayetlerin “insanlığa karşı suçlar” kapsamında değerlendirilmediğini söyledi.