ABD Temsilciler Meclisi Trump’ın Azlini İstedi: Şimdi Ne Olacak?

ABD’de Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump’ın azledilmesi için yöneltilen iki suçlamayı da kabul etti.  İlk suçlama olan “görevin kötüye kullanılması” 197 oya karşı 230 , ikinci suçlama olan Kongrenin işleyişini engellemek” maddesi Temsilciler Meclisi’nin 198 üyesinin ‘hayır’ oyuna karşılık 229 üyenin ‘evet’ oyuyla kabul edildi.

Trump’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD’nin ülkesine yardım edeceğini söylediğini iddia eden muhbir raporu ve basına sızan telefon görüşmesi dökümü, azil soruşturması sürecini gündeme getirmişti. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül’de azil soruşturması sürecini başlattıklarını açıklamıştı.Adalet Komitesi cuma günü “Görevini kötüye kullanmak” ve “Kongrenin işleyişini engellemek” başlığından oluşan azil maddelerini onaylamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, ülke tarihinde hakkında azil oylaması yapılan 3. başkan olarak tarihe geçti. ABD’de daha önce ilk azil süreci 1865-1877 yılları arası başkanlık yapan Andrew Jackson hakkında  dönemin Savaş Bakanı Edwin McMasters Stanton’ı yasaya aykırı bir şekilde görevden aldığı için işletildi. Bir başka azil süreci ise 1972’de Watergate Skandalı diye bilinen olayda, dönemin ABD Başkanı Richard Nixon hakkında, kendisine yakın bazı kişilere Watergate İş Merkezi’nde bulunan Demokrat Parti Genel Merkezi’ni dinletmesi sonrası işletilmiş, ancak Nixon hukuki işleyiş başlamadan istifa etmişti. Nixon’dan 27 yıl sonra bu kez Demokrat Başkan Bill Clinton, hakkında Beyaz Saray stajeri Monica Lewinsky ile yaşadığı ilişkiyle ilgili yeminli ifadesinde yalan söylediği iddiasıyla azil süreci başlatılan bir başka ABD Başkanı oldu. Clinton, Senato’da yapılan oylama sonunda beraat ederek, görevinde kaldı.

ABD Başkanı Donald Trump, azil sürecinde şimdi ABD Kongresi’nin üst kanadı olan Senato’da yargılanacak ve hakkındaki azil kararı burada oylanarak nihayetlenecek. Trump’ın partisi Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluğu oluşturması nedeniyle Trump’ın azil kararının Senato’dan geçmemesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamalarda tüm Cumhuriyetçi vekillerin ‘hayır’ oyu vermesi, ilk oylamada 2, ikinci oylamada ise 3 Demokrat vekilin ‘hayır’ oyu vermesi bu konuda yaklaşık bir kanı oluşturuyor.

Öte yandan Ocak ayında yapılacak Senato oylamaları öncesi Trump’ın, başkan seçildiği 2016 yılında %81 oranında destek aldığı Evanjelistlerin dergisi Christianity Today, Trump’ın görevden alınması çağrısında bulundu. Gazete Duvar’da yer alan habere göre derginin baş editörü  Mark Galli’nin “ABD Başkanı siyasi gücünü, yabancı bir lidere baskı yapmak ve siyasi muhaliflerinden birini taciz etmek için kullanmaya çalıştı. Bu sadece anayasanın ihlali değildir. Daha da önemlisi, ahlak dışıdır. Azil soruşturması oturumları, Trump’ın otoritesini kötüye kullandığı ve anayasal yeminine ihanet ettiğini açıkça ortaya koydu.” ifadeleri dikkat çekti. Dergide yer alan yazıda Trump’ın aktif olarak kullandığı ve bazı siyasi kararlarını deklare ettiği sosyal medya hesabına atfen ise, “Trump’ın Twitter anasayfası bile ahlaki olarak kaybolmuş ve kafası karışmış bir kişinin mükemmel örneğidir”  denildi.