Irak’ta ABD Elçiliği İşgal Edildi

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, pazar günü ABD tarafından Haşd eş Şaabi’yi hedef alan hava saldırılarına  tepki olarak Şii eylemciler tarafından basıldı. Alınan bilgilere göre eylemciler  Bağdat’ta hükümet binalarının bulunduğunu korunaklı Yeşil Bölge’deki ABD elçiliğinin kapısını kırdı ve ABD karşıtı sloganlar atarak elçilik binasına girdi. Elçilik binasının duvarının ateşe verildiği öğrenilirken kalabalık bir grubun elçilik önünde toplandığı belirtiliyor. ABD elçiliği çalışanları ise binayı tahliye etti.

Eylemciler elçilik binasının duvarına “halk tarafından kapatıldı” yazarken, Haşd eş Şaabi’ye bağlı Bedir Tugayları Komutanı Hadi el-Amiri ve Asaib Ehl el Hak örgütü lideri Kays el-Hazali’nin de  protestocular arasında olduğu belirtiliyor.

Irak’ta iki aydan fazla zamandır Bağdat hükümeti ve İran karşıtı bir içerik kazanan eylemler sürüyordu. Ancak pazar günü ABD’nin Haşd eş Şaabi çatısı altındaki güçlü örgütlerden Kataib Hizbullah’ın (Hizbullah Tugayları) Irak ve Suriye’deki üslerini hedef alan hava saldırıları sonrası öfkenin ABD’ye yöneldiği gözleniyor. ABD söz konusu operasyonları, Irak’ta bir ABD üssüne yapılan saldırı olarak gerekçelendirmiş, saldırıdan da Kataib Hizbullah’ı sorumlu tutmuştu.