Ukrayna Uçağını İran “Yanlışlıkla” Vurmuş!

Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağının geçtiğimiz  çarşamba günü düşmesi sonrası  İran Genelkurmay Başkanlığı uçağın, ‘hassas askeri bir noktanın’ üzerinden geçerken ‘insani hata’ sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü belirten bir açıklama yaptı.

Aynı saatlerde, ABD’nin Irak’taki üslerine yapılan füze saldırısının ardından gerçekleşen askeri gelişmelerin, düşen uçağa etkisi olabileceği ihtimaline karşılık uzmanlardan bir heyet  oluşturulmuştu. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise, “Uçağın düşürülmesi büyük bir trajedi, affedilmez bir hata” açıklamasında bulundu.

İran Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, “…ABD Başkanı ve ordusunun, yapılan saldırıya cevap olarak İran’daki birçok noktayı hedef alacaklarına dair yaptıkları tehditlerin ve bölgede yaşanan olağanüstü hava hareketliliğinin ardından, İran silahlı kuvvetlerinin de muhtemel tehditlere anında yanıt verebilmek için en yüksek seviyede teyakkuz haline geçtiği…” ifadelerini kullandı. Açıklamada uçağın, “… Devrim Muhafızları’nın hassas askeri bir merkezine yaklaştı ve yüksekliği ile duruş şekli düşmanca saldırı yapacak gibi …” olduğu iddia edildi.

Kiev’e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı’ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak Çarşamba sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 176 kişinin tamamı yaşamını yitirmişti.