Hülya Halaçkay Davası: Tahliye Talebi Reddedildi

Hülya Halaçkay, 25 Ağustos 2019 günü İstanbul Güngören’de ölmemek için kendisine sistematik şiddet uygulayan evli olduğu erkeği öldürmüş ve tutuklanmıştı.

Halaçkay’ın 24 yıl hapis istemiyle yargılandığı davanın üçüncü duruşması Bakırköy Adliyesi’ndeki İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Tutuklu yargılanan Halaçkay’ın avukatları Meriç Eyüpoğlu ile Cansu Demir duruşma salonunda hazır bulunurken duruşmayı Halaçkay’ın ailesi ve Ören’in yakınları ile çok sayıda kadın örgütü de izledi.

Halaçkaya’nın tahliyesini talep eden Eyüpoğlu, ATK raporunun tahliye için yeterli delil teşkil ettiğinin altını çizdi. Halaçkaya’nın yaşadığı şiddet öyküsünün ortaya çıkması için dosyanın İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda travma alanlarında çalışan uzmanlara gönderilmesini isteyen Eyüpoğlu, olay günü müvekkilinde tespit edilmeyen yara izlerini ve bulguları tespit edebileceğini dile getirdi. Eyüpoğlu, ayrıca ATK raporunun burada incelenerek teknik hususların açıklanmasını talep etti.
 
Duruşmada söz alan Halaçkaya’nın diğer avukatı Cansu Demir de, müvekkilinin parası olmadığı için boşanma davası açamadığını ifade etti. Demir, Halaçkaya’nın boğuşma sırasında meşru savunma yapmasının hayatın olağan akışına uygun olduğunu belirterek özsavunmaya vurgu yaptı.

Savcı da “meşru müdafaa” vurgusu yaparak Halaçkay için tahliye istedi.

Mahkeme heyeti savcı ve avukatların tahliye talebini reddederek, duruşmayı 11 Şubat’a erteledi.