Göbbels’den Kopya Çeken Brezilya Kültür Bakanı İstifa Etti

Aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro’nun Kültür Bakanı atadığı Alvim, sanat ödülü tanıtımında, Nazi Propaganda Bakanı Göbbels’in bir konuşmasını adeta kopyaladı. Alvim’in tepkiler üzerine verdiği istifa, ağzını her açışında dünyaya pes dedirten Bolsonaro tarafından kabul edildi.

Brezilya’da bir yıldır devlet başkanlığı koltuğunda oturan aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun Kültür Bakanı Roberto Alvim, sanat ödülü konuşmasında, Nazi liderlerine anıştırma yaptı. Sözlerinin büyük tepki çekmesi üzerine “Retorik tesadüf” savunması yapan Alvim, sonunda istifasını verdi.

Kültür Bakanı’nın istifasını kabul ettiğini Twitter’dan duyuran ‘Brezilya’nın Trump’ı’ lakaplı Bolsonaro, Alvim’in sarf ettiği talihsiz sözlerin ardından savunulamaz bir pozisyona düştüğünü söyledi.

Sahnelerde ilerlemeci görüşlere savaş açmasıyla tanınan bir tiyatro yönetmeni olan, sahne sanatlarında ‘kültürel savaş makinesi’ yaratmak gerektiğinden söz eden Alvim, akıl-fikir, kültür-sanat, festival-karnaval düşmanlığı gütmesiyle tanınan Bolsonaro tarafından kasım ayında Kültür Bakanı atanmıştı.

Alvim, bugün yeni bir ulusal sanat ödülünü tanıttığı videoda, Nazi lideri Adolf Hitler’in en sevdiği besteci olan Richard Wagner’in müziğini kullandı.

Tanıtımda gelecek 10 yılın Brezilya sanatının ‘kahraman ve milli’ olacağını söyleyen Kültür Bakanı “Duygusal ve aynı zamanda tahakküm edici olacak. Halkımızın en büyük amaçlarına derinden bağlı olmazsa hiçbir şey olamayacak” dedi.

Bu sözler, Nazi yönetiminin Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı Joseph Göbbels’in 1933’te Berlin’de Alman sanatıyla ilgili yaptığı konuşmayı akıllara getirirken, büyük tepki topladı.

Hitler’in ideoloğu Göbbels de tiyatro yönetmenlerine şöyle seslenmişti:

“Gelecek 10 yılın Brezilya sanatı kahramanca ve çılgınca romantik olacak, nesnel ve duygulardan azade olacak, büyük bir pathosla ulusal olacak ve aynı şekilde hükmedici ve bağlayıcı olacak yahut hiçbir şey olamayacak.”

Aşırı sağcı yönetimin bakanı, ilkin “Sadece retorik bir tesadüf, kasti olmayan bir yanlışlık” diye savunmaya geçti, ardından sosyal medyadan ‘Bolsonaro’ya zarar vermemek için istifa ettiği’ açıklamasını yaptı.

Açıklamasında, konuşmasının danışmanları tarafından ulusal sanatla ilgili yapılmış çeşitli söylevlerden parçalar cımbızlanarak oluşturulduğunu söyleyen Alvim, kaynağını bilmiş olsa o sözleri asla sarf etmeyeceğini iddia etti.

Kaynak: Sputnik