İran’da Milis Komutanı Suikastle Öldürüldü

İran, bu ay başında İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani’nin ABD hava saldırısı ile öldürülmesinin şokunu tam atlatamamışken bir başka suikast haberi aldı. İran-Irak sınırındaki Huzistan ilinde yer alan Şadigan ilçesine bağlı Darhüveyn Besiç Seferberlik Kurumu İlçe Komutanı Abdülhüseyin Müceddemi evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. Saldırının motosikletli iki kişi tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. İran haber ajansı İRNA’nın haberine göre Müceddemi’nin arabası ile evine girdiği sırada uzun namlulu silahların kurşunlarının hedefi olduğu ifade edildi. İRNA  Abdülhüseyin Müceddemi’nin, “Suriye’de Kutsal Türbelerin koruyucularından ve General Kasım Süleymani’nin yakın arkadaşlarından” olduğu bilgisini de paylaştı.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde ABD yönetimi, İran  Devrim Muhafızları Ordusu’nun Huzistan Eyaleti Komutanı Hasan Şahvarpur’u yaptırım listesine aldığını duyurmuştu. ABD yaptırım kararına gerekçe olarak, Şahvarpur’un Kasım ayındaki sokak eylemlerinde halkın üzerine ateş açılması talimatı verenlerden biri olmasını gösterdi. ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, Şahvarpur’un “göstericilere karşı ağır insan hakları ihlali gerçekleştirdiğini ve 148 göstericinin yaşamını yitirmesinden sorumlu olduğunu iddia etmişti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun alt birimi sayılan Besiç milisleri, 1979’da dönemin İran dini lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin emriyle kurulmuştu. Herhangi bir resmi kıyafeti olmayan bu nedenle halk arasında “sivil kıyafetliler” olarak bilinen Beşiç milislerinin tam sayısı bilinmiyor. Besiç milisleri işkence, kaçırma, infaz gibi suçlarla sık sık gündeme geliyor.