MEB “Kutuplaştırmaya Doymuyor” : “Bıyıklılar İyi, Bıyıksızlar Kötü”

Geçtiğimiz günlerde başı açık,başı kapalı kadınlar üzerinden toplumda düşmanlığa yol açabilecek bir kitapçık yayınlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) şimdi de benzer bir kutuplaşmayı tetiklemesi muhtemel bir başka kitapçığı yayınladı. Kitapçıkta cinsel tacize dair  iyi ve kötü dokunuşu içeren görseller yer alıyor. Söz konusu çizimlerde bıyıksız olan erkekler taciz örneklerinde, bıyıklı erkekler ise şevkat örneklerinde kullanılıyor.

Tepkilerin ardından MEB, her ne kadar ‘Rehber öğretmenlere verilen bir eğitim, kitapların okulla öğrenciyle ilgisi yok” şeklinde gerçek olmayan ifadelerle kendisini savunsa da, rehber öğretmenlerden bu görselleri çocuklara göstererek, ‘İyi ve kötü dokunuşu’ tanımlayabilmeleri için gülen ve kızgın yüz emojisi yapıştırması istendiği ortaya çıktı. Kitapçıkta şu ifadelerin yer aldığı görüldü:

“Sevgili çocuklar, bugün, karşılaşabileceğimiz iyi ve kötü dokunuşlardan bazılarının neler olduğunu ve kötü dokunuşlar karşısında neler yapmamız gerektiğini öğreneceğiz. Şimdi size bazı resimler göstereceğim. Göstereceğim resimdeki davranış/dokunuş iyi ise, o resmi tahtadaki/panodaki mutlu yüz resminin altına yapıştıracağız; kötü ise, tahtadaki/panodaki üzgün yüz resminin altına yapıştıracağız”