Rusya Destekli Suriye Ordusu İdlip’te İlerliyor

Rusya’nın hava desteğindeki Suriye Arap Ordusu (SAA) İdlip’teki ilerleyişini sürdürüyor. Suriye ordu birliklerinin M5 karayolunu keserek İdlip vilayetinin iki büyük kenti olan Maarrat el Numan ile Serakib’i birbirinden ayırdığı öğrenildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de (SOHR) “Suriye ordusu Serakib’e birkaç km uzaklıkta” açıklaması yaptı.

Maarrat el Numan uzun zamandan bu yana Heyet Tahrir eş Şam’ın (HTŞ) kontrolü altında bulunuyor. Güneyde Dera’dan Sam’a ve oradan İdlip kırsalı üzerinden Halep’e bağlanan M5 karayolu, kesiştiği M4 karayolu ile birlikte Ankara’nın, eylül 2018’de Rusya ve İran ile birlikte imzaladığı Soçi Anlaşması’nda cihatçı çetelerden arındırmayı taahhüt ettiği bölgeler arasındaydı. Halen Ankara’nın fiili koruma kalkanı altındaki bu gruplar, iki karayolunun kesişme noktası olan İdlip kırsalından Halep’in batısına saldırılar düzenliyor. Yine geçtiğimiz günlerde ajanslara düşen haberlere göre bölgeyi kontrolü altında bulunduran cihatçı terör çetesi El Kaide bakiyesi HTŞ’nin Ankara destekli Suriye Milli Ordusu ile (eski adıyla ÖSO) İdlip’te birlikte savaşmak üzere uzlaştığı belirtiliyordu.

Öte yandan söz konusu operasyonla, TC’nin bir gözlem noktasının daha SAA birliklerinin kuşatması altında kalması söz konusu. İdlip’e yönelik önceki operasyonlarda da TSK’ye ait Hama kırsalındaki Morek gözlem noktası kuşatma altında kalmıştı. Moskova, Tahran ve Ankara arasında 2017’de Astana’da varılan uzlaşmaya göre oluşturulan Gerginliği Azaltma Bölgeleri kapsamında TC’nin toplam 12 gözlem noktası bulunuyor.