Berkin Elvan Davası 18 Mart’a Ertelendi

Taksim Direnişi sırasında polisin gaz fişeğiyle kafasından vurulan ve hastanede 269 gün süren bir yaşam savaşının ardından yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın katillerinin yargılandığı duruşmaların 16’ıncısı bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde, 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada ilk olarak Avukat Çiğdem Akbulut söz aldı. Jandarmadan gönderilen ve Berkin’i kendi ölümünde tali kusurlu bulan raporun yok sayılması gerektiğini söyleyen Akbulut, daha önce dosyaya giren Ulusal Kriminal Büro raporu, Jandarma Kriminal raporu, Özel Bilir Kişi raporu ile Foça Jandarma Kriminal raporu gibi raporları hatırlattı. Avukat Akbulut, “Bu raporların tamamı bize olay anında bir çatışma olmadığını söylüyordu. Dosyadaki görüntüyü çıplak gözle izlediğimizde biz de söylüyorduk. Görüş açılarının net olduğu, doğru açının sektirme olduğunu söylüyordu rapor. 14 yaşındaki Berkin’i ‘kendini korumadı’ diye neredeyse asli kusurlu sayan raporu, mahkemenizin de dikkate almamasını istiyoruz.” dedi.

Dosyada başından itibaren delil karartılmaya çalışıldığını söyleyen avukatlardan Can Atalay, “Bu rapor, dosyanın başından beri olayın nasıl devam ettiğinin, doğrudan İçişleri Bakanlığı eliyle müdahalenin nasıl devam ettiğinin göstergesidir. Olayda bizce kasıt vardır. Berkin yaralandıktan sonra ona müdahale etmek isteyen insanlar gaza boğulmuştur. Soruyoruz: Fatih Dalgalı, Berkin’i vurduktan sonra kaç tane daha gaz fişeği atmıştır?” diye sordu.

Duruşmanın ertelenmesi kararının ardından mahkeme günü için önce Berkin Elvan’ın ölüm yıl dönümü olan 11 Mart tarihine gün verildi. Ancak Elvan ailesinin ve avukatların itirazı sonucu bir sonraki duruşmanın 18 Mart 2020 tarihinde saat 10.00’da görülmesine karar verildi.

Mahkeme sonrası adliye önünde yapılan basın açıklamasında Berkin’in ailesi, avukatları ve arkadaşları “Bu dava hepimizin, 18 Mart’taki duruşmaya herkesi çağırıyoruz. Adalet istiyoruz.” diyerek bir sonraki duruşmaya çağrı yaptı.