Cumartesi Anneleri 776. Haftada “Maksut Tepeli Nerede?” Diye Sordu

Cumartesi Anneleri 776. hafta eylemleri için yine eylemdeydi. Bu haftaki eylemde, 36 yıl önce yaralı halde Gayrettepe Karakolu’na götürüldükten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Maskut Tepeli’nin akıbeti soruldu. Devletin Galatasaray Meydanı’nı yasaklaması nedeniyle  İnsan Hakları Derneği(İHD) İstanbul Şubesi’nin bulunduğu Çukurluçeşme Sokak’ta yapılan eylemde basın açıklamasını okuyan, Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, devletin başta gözaltında kaybetme olmak üzere antidemokratik fonksiyonlarla hareket ettiğini belirtti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Biz 776 haftadır Türkiye’deki antidemokratik rejimi ifşa ediyor “Yaşam, adalet ve özgürlük haklarına saygı gösterilecek bir ülkede yaşamak her vatandaşın hakkıdır, bu hakları savunmak hepimizin sorumluluğudur.” diyerek buluşuyoruz. 776 haftadır ısrarla söylüyoruz: insan haklarının etkili bir biçimde korunduğu bir sistem oluşturulmadan, yurttaş olarak yaptığımız hukuki girişimlerin adalet temelinde sonuçlandırılması sağlanmadan, bu topraklar demokrasiden ve insan haklarından hep uzak olacaktır.”

Daha sonra ise, eyleme sağlık sorunları nedeniyle katılamayan Maksut Tepeli’nin eşi Şehriban Tepeli’nin gönderdiği mektup, bir başka Cumartesi Annesi Sebla Arcan okudu. Mektupta Tepeli Galatasaray Meydanı yasağına dair “Yasımızı paylaştığımız alana bırakılmamak, engellenmek ne insanlığa ne de vicdana sığıyor” dedei ve şunları ekledi:

36 yıldır eşimle ilgili sorduğum hiçbir soruya cevap alamadım. Eşim gözaltına alındığında 2,5 yaşında olan kızımın sorduğu sorulara cevap veremedim. Şimdi torunlarımın soruyor aynı soruları. Sevdiğime, eşime ait mezar yerine ulaşmak istiyorum artık. Çocuğuma söyleyemediğim, ‘burası bizim mezarımız’ sözünü torunlarıma söylemek istiyorum. Mahkeme tutanaklarında Maksut’a işkence yapanlar biliniyor. Bir insan öldürmek bu kadar kolay olmamalı. Yargılanıp cezalandırılsınlar artık. Ömür boyu bu yasla, bu adaletsizlikle yaşamak istemiyorum. Sorumlu olan herkes artık yargılanarak hesap vermeli.”

Kar yağışı altında yapılan eylem, 777. haftada tekrar buluşmak üzere sonlandırıldı.