Arkeolog Merve Kaçmış’ın İntiharına İlişkin Bilgiler Açıklığa Kavuştu

Çalıştığı müzede yaşadığı bürokratik zorbalıklar nedeniyle yaşamına son veren arkeolog Merve Kaçmış’ın intiharına ilişkin bilinenler teyit edilmiş oldu.

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde görevli arkeolog Merve Kaçmış, 13 Ocak’ta Diyarbakır’da yaşamını sonlandırmıştı. Merve Kaçmış’ın intiharının ardından üç sayfalık savunması ortaya çıktı. Kaçmış savunmasında, “Bu kadar özverili çalışmama rağmen benden savunma istenmesi hem psikolojik hem de biyolojik olarak beni çok yıpratmıştır” şeklinde süreci ifade etmiş.

Daha önce de konuşulduğu üzere Merve, üç sayfalık savunmasını fikir almak üzere 23 Eylül’de abisiyle paylaşmıştı.

Savunmaya göre, bazı eserlerin üzerinde envanter numaraları olmadığı, farklı eserlere aynı envanter numarası verildiği hatta bazı eserler üzerindeki envanter numaralarıyla kazılardan gelen arkeolojik eserler listesindeki numaraların uyuşmadığı komisyonca tespit edildi. 2 bin 455 eserin envanterinin yapılmadığının fark edilmesi üzerine eserlerin yer aldığı depolar üçer kez, teşhir salonununda yer alan vitrinler ise ikişer kez kontrol edildi. Çalışmalara rağmen listeyle uyuşmayan birçok eserin olduğu ortaya çıktı.

Listenin sağlıklı olmadığı sonucuna varan komisyon, son yöntem olarak numarası olmayan eserleri envanter fişleri üzerindeki görsellerle karşılaştırarak eşleştirmeye çalıştı.

Sayım devam ederken hem komisyon üyelerinin izin kullandığını hem de kendisine başka görevlerin verildiğini belirten Kaçmış, savunmasında şu ifadeleri kullandı: “Sayım ile ilgili yapılan çalışmalara gerekli özen ve önem gösterdiğime inanıyorum. Elimde olmayan nedenler sürecin uzamasına neden olmuştur. Müdürlüğün hem yazılı hem de sözlü olarak bilgilendirilmesine ve bu kadar özverili çalışmama rağmen benden savunma istenmesi hem psikolojik hem de biyolojik olarak beni çok yıpratmıştır.”

Avukatlar ise yaptıkları savunmada Merve’nin intihara itildiği üzerinde durdular.