Abdullah Gül: “Başkanlık Sistemi En Başından Beri Yanlıştı”

Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül AKP’nin içinde yaşanan parçalanmalara ve başkanlık sistemine dair sessizliğini bozarak açıklamada bulundu. Açıklamasında başkanlık sistemini en başından beri onaylamadığını, en uygun yönetim sisteminin “demokratik parlamenter sistem” olduğunu belirten Gül açıklamasına, “Şimdiye kadar Türk tipi bir parlamenter sistemle yönetildik. Vesayet sistemleri vardı, gölge kabineler vardı. Bunlar Türkiye’nin başına neler açtı. Bundan sonra da Türk tipi bir başkanlık sistemi olmasın dedim.” ifadelerini ekledi.

AKP’nin kuruluş ilkelerini hatırlamak gerektiğini söyleyen Abdullah Gül, ” AK Parti kuruluş ilkelerinin ve değerlerinin ben hala çok doğru olduğuna, Türkiye için çok geçerli olduğuna inanıyorum. Son dönemlere kadar beni davet ettikleri kongrelere yazdığım mesajlarda da hep onları hatırlattım ve o kuruluş ilkelerine dönmenin çok doğru olacağını söyledim. ” dedi

Ali Babacan’ın kurması beklenen yeni partide sık sık kendi isminin geçtiğini, bu partinin kurulmasını samimiyetle desteklediğini ancak aktif siyasette yer almayacağını da söyleyen Abdullah Gül tüm dünyada siyasal islamın kriz yaşadığını ve oluşturulacak her yeni girişimin bunu göz önünde bulundurması gerektiğini belirtti.