Hindistan’da Bulunan Bir Lisenin Öğrencileri Regl Olmadıklarını Kanıtlamaya Zorlandı

Hindistan’da bulunan bir lisenin yurdunda kalan kadın öğrenciler, “regl olan kadınların uyması gereken kurallar” olduğu için, regl olmadıklarını ispatlamak için iç çamaşırlarına kadar soyunmaya zorlandılar.

Geçtiğimiz Salı günü, Hindistan’ın batısında bulunan Bhuj şehrindeki yurtta kalan 68 öğrencinin tuvalete götürülüp regl olmadıklarını kanıtlamaları için soyunmaya zorlandıkları öğrenildi.

Hindistan ve çevre coğrafyalarda uygulanan ve aslında bir işkence olan Chhaupadi geleneğine göre regl olan bir kadın “kirli” kabul edilir ve pek çok sosyal ve dini aktiviteden men edilir hatta suya dokunması bile suyu “kirleteceği” gerekçesiyle engellenir.

Öğrencilerin okuduğu , katı bir Chaupadi uygulayıcısı olan Swaminarayan tarikatına mensup,Sahajanand Kız Enstitüsü’nün yurt yönetimi, regl olan öğrencilerin, binada bulunan bir listeye adlarını yazmalarını istiyor. Regl olan öğrencilerin takibini yapan yönetim, böylece bu öğrencilerin farklı yerde yemek yemesini ve tapınaklara girmemesini amaçlıyor. Ancak öğrenciler 2 aydan beri tepki olarak isimlerini listeye yazmıyor.

Öğrenciler, kendilerini odalara baskın yaparak zorla soyunduran ve iç çamaşırlarına bakan yurdu, aileleriyle beraber şikayet etti ve perşembe günü okulda bir eylem düzenleyerek haklarında işlem yapılmasını talep etti.

Okulun mütevelli heyetinden Pravin Pindoria, soruşturma açıldığını açıklarken, okulun bağlı bulunduğu üniversitenin rektör yardımcısı Darshana Dholakia öğrencileri suçladı.


Regl Döneminde Kadını Tecrit Eden Chaupadi İşkencesi

Nepal’de, kadınların regl döneminde maruz kaldıkları işkencedir. Kadınların, regl dönemlerinde içlerindeki kötülüğü saldığına inanılması sebebiyle, yaşadıkları bölgeden uzakta mağaralara, hayvan sığınaklarına veya bir metrekareyi aşmayacak kulübelere kapatılmalarıyla uygulanır. Hindu inancına göre “insanın içindeki kötülükten, hücrelerindeki şeytandan, fena fikirlerden arınması için her şeyden uzaklaşıp inzivaya çekilmeyi esas aldığı” anlatılır.

Chaupadi döneminde kadın, sadece ailesinden olan bireylerin onunla konuşmadan, kapısının önüne bıraktığı yiyeceklerle beslenir ve bir hasırın üzerinde yatar. Kadının bu döneminde, akan suya dokunmasının “suyu kirleteceği” düşünüldüğünden, suya dokunması yasaklanmıştır. Ücra yerlerde kapatıldıkları mağara veya kulübelerin etrafında kimse yaşamadığı için yılan soktuğunda, çakallar saldırdığında ya da kadınlar erkeklerin tecavüzüne uğradığında, bu kadınların çığlıklarını kimse duymaz.

Chaupadi işkencesi, dünyanın dört bir yanındaki kadınlardan gelen tepkiler üzerine Nepal devleti tarafından 2005 yılında yasaklanmış olsa da, Nepal’in çoğu köyünde, hala sürmektedir.