Afyon ve Bandırma Hapishanelerinde İşkence

Afyonkarahisar T Tipi Hapishanesinde tutsak bulunan İsmail Çelik, hükümlülere darp ve işkence uygulandığını söyledi. Bandırma Cezaevinde tutsak bulunan Hamze Deniz de istek dışı sevklere karşı çıkan tutsakların darbedilerek falakaya yatırıldığını belirtti.

Afyonkarahisar T Tipi Hapishanesinde işkenceyi ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde İsmail Çelik, konuya ilişkin ayrıntıları ve gelişmeleri görüşüne giden ağabeyi Hüseyin Çelik’e anlattı. Yaklaşık 2 hafta önce Bandırma Hapishanesinde Afyonkarahisar T Tipi Hapishanesine sevk edilen grupta yer alan 28 yaşındaki İsmail Çelik’in ağabeyi Hüseyin Çelik, bianet’ten Tansu Pişkin’e verdiği röportajda “Kardeşimin gözlerinin etrafı mosmordu, vücudunda darp izleri vardı” dedi.

İsmail Çelik, sevk sürecini ve sonrasını şu sözlerle anlattı: Bandırma Hapishanesine ‘FETÖ’cüleri getirdikten sonra bizi ring araçlarına bindirip Afyon Hapishanesine gönderdiler. Ringlere bindiğimizde küfür, dayak, insanlık dışı ne varsa bize yapmaya çalıştılar. Oturduk, ‘Neden oturuyorsunuz lan sizde hiç saygı yok mu’ diye dövdüler; ayakta durduk, ‘Niye ayakta duruyorsunuz’ diye dövdüler. Afyon Hapishanesine geldiğimizde soyup çıplak arama yapmaya çalıştılar. Buna itiraz edince de tekrar dövüp bizi tek kişilik hücrelere koydular. Hücrede bize ‘Doktora çıkacak mısınız? Darp raporu alacak mısınız?’ diye sordular. Gideceğimizi söyleyince bizi alıp doktora götürdüler ancak doktor hiçbir şey yapmadı. Bizi alıp geri getirdiklerinde ise ‘Siz nasıl rapor almaya çalışırsınız’ diye dövmeye başladılar. Beni yere yatırıp falakaya aldılar, ayaklarımın dibine defalarca sopayla vurdular. Bayılıp kendimden geçene kadar bunu sürdürdüler. Sonra beni hücreye atmışlar.

Bandırma Hapishanesinde ise 29 yıllık tutuklu Hamze Deniz, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde yaşadıklarını anlattı. Görüşmede şartların ağırlaştığını kaydeden Deniz, tutuklu arkadaşlarının istem dışı sevklerine karşı tepki gösterdikleri için gardiyanlar tarafından tek tek koğuştan çıkarılarak koridorlarda darbedildiklerini iletti. Koridorda tutukluların elbiselerinin üzerlerinden zorla çıkarıldığını söyleyen Deniz, yaşanan şiddetten kaynaklı birçok tutuklunun kaburgalarında, el ve ayak bileklerinde kırıkların olduğunu belirtti. Bazı tutuklulara hazır kuvvet odasında kameraların görmediği bir noktada işkence edildiğini sözlerine ekleyen Deniz, kendisinin de falakaya yatırıldığını ve yürümekte zorlandığını belirtti. İşkencenin 3 saat devam ettiğini anlatan Deniz, darbedilen tüm tutukluların tek kişilik hücrelere konulduğunu söyledi.

Yaşanan bu olaydan sonra tutsakların tümü hakkında disiplin soruşturmasının açıldığını anlatan Deniz, kendisinin de infazının yakılabileceğine dikkati çekti. Kendisinin 2021 yılında “cezasının” biteceğini ancak infazının yakılması durumunda 6 yıl daha hapishanesinde kalmak zorunda olduğunu belirten Deniz, hapishaneye acilen bir heyetin gelmesini ve yaşananların durdurulmasını istedi.