Urfa ve Amed’de 9 Avukat Gözaltına Alındı

Urfa’da yedi ve Amed’de iki avukat, ev ve işyerlerine yapılan baskınlarla gözaltına alındı. Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan avukatların neden gözaltına alındığı dosyada kısıtlılık kararı nedeniyle henüz net değil.

Amed Barosu Başkanı Cihan Aydın, sosyal medyada konuyla ilgili yaptığı açıklamada barolarına bağlı 4 avukat hakkında gözaltı kararı olduğunu açıkladı.

Urfa Barosu başkanı Abdullah Öncel de sosyal medyada yaptığı açıklamasında ” Bu sabah yapılan ev baskınları ile baromuz mensubu 7 meslektasımız göz altına alınmıstır. Aynı gerekçeler ile bölgenin bir çok ilinde göz altılar devam etmektedir” dedi.

Urfa Barosu İnsan Hakları Merkezi, süreci takip ettiklerini açıklarken Amed Barosu yaptığı yazılı açıklamada konuyla ilgili çeşitli bilgiler paylaştı. Kısıtlılık kararının kendisinin hukuksuzluk olduğuna işaret edilen açıklamada gözaltınan alınan avukatların derhal bırakılması istendi. konuyla ilgili kısım şu şekilde: “Yetkililerden aldığımız bilgilere göre soruşturma dosyası hakkında kısıtlama kararı bulunmaktadır. Bu kısıtlama kararı tek başına soruşturmanın hukuksuzluklar üzerine bina edildiğini göstermektedir. Kısıtlanan ve gizlenen soruşturmanın selameti değil; adalettir, hukuktur ve silahların eşitliğidir. Her gün adliye koridorlarında duruşma bekleyen ve vakitlerinin nerdeyse tamamını adliyede geçiren avukatların ifadeye çağrılmadan sadece kriminal bir operasyon havası vermek için sabah baskınlarıyla gözaltına alınmalarını kabul edilemez buluyoruz. Unutulmamalıdır ki bağımsız savunmanın teminatı olan avukatlar; tüm yurttaşların adalete erişiminin, adil yargılamanın, hakkın ve adaletin teminatıdır. Avukatlara saldırı, demokratik değerlere saldırı anlamına gelmektedir. Bu sebeple gözaltına alınan meslektaşlarımız derhal salıverilmelidirler.”