Tutsaklara Yönelik Baskı Korona Salgınında da Devam Ediyor : Koğuşlara 50 kişilik Ekiple Baskın

Korona virüsü nedeniyle risk alanlarından biri olarak belirtilen hapishanelerde derhal önlemlerin alınması uyarılarına rağmen Diyarbakır D Tipi Hapishanesinde, jandarma ve gardiyanlardan oluşan 40-50 kişilik gruplarla koğuşlara baskın düzenlendiği belirtildi.  

Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan Ümit Özkan’ın annesi İmmühan Özkan, hapishanelerde aldıkları tek tedbirin tutuklu yakınlarıyla yapılan görüşmelerin kaldırılması olduğunu söyledi. Özkan, yakın zamanda 40-50 kişilik jandarma ve infaz memurlarından oluşan bir ekibin koğuşlarda arama yaptığını dile getirdi. Sağlıksız koşulların daha da ağırlaştığını belirten Özkan, “Her yerde sosyal mesafe kuralının öneminden bahsediliyor. Fakat cezaevlerinde sosyal mesafenin varlığı söz konusu değil. Dışarıyla bağlantısı olan infaz memurları ve jandarmalar hiçbir önlem almadan hunharca girip arama yapmıştır. Kendilerine az miktarda satılan dezenfektan ve çamaşır suları fahiş fiyatlardan satılıyor. Maske, eldiven gibi koruma araçları ücretsiz vermeyi bırakın kantinde bile satılmadığı, koğuşların dezenfektan edilmediği bu durumlarla alakalı şikayetlerini bildirecekleri bir muhatap bulamadıklarını aktardılar” dedi.

Virüsün hapishanelerde yayılması durumunda facialara neden olacağının altını çizen Özkan, şöyle devam etti: “Herkes evinde güvendeyken biz elimiz kolumuz bağlı tek yapabildiğimiz ilgili mercilere dilekçeler sunmak. Çıkarılması planlanan yargı paketinin eşitlik ilkesine dayanması, yaşam hakkının göz ardı edilmemesini ve cezaevlerinin bu bağlamda toplu mezarlara dönüşmeden bir an önce boşaltılmasını istiyoruz. Onlar da evlerinde güvende olsunlar” şeklinde konuştu. 

Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi’nde Ramazan Yılmaz’ın annesi Sebrize Yılmaz, oğlunun 3 kere kalbinden anjiyo olduğunu söyledi. Tutukluların cezaevlerinde işkence altında kalmasını istemediklerini dile getiren anne Yılmaz, bu salgında cezaevlerinin kapılarının sonuna kadar açılması gerektiğini vurguladı. “Anneler evlatları için artık acı çekmesin” diyen anne Yılmaz, Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığına tutukluların serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesin’de Mehmet Hayme ve Diyarbakır D Tipi Hapishanesi’nde bulunan İbrahim Hayme’nin babası Şafi Hayme, görüş yasaklarından dolayı koşullarının ne olduğunu bilmediklerini dile getirdi. Hayme, “Çocuklarım cezaevinden aradığında artık postane üzerinden dahi para yatırılmayacağını söyledi. Çocuklarım ‘cezaevi idaresini arayın ve ne diyorsa ona göre hareket edin’ dedi. Çok kaygılıyız. Çünkü bu salgını önleyecek her hangi bir girişimde bulunmuyorlar. Hijyen yok zaten. İmkanları doğrultusunda hareket ediyorlar. Bütün tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz. Ağır hasta tutuklular var” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı