ÇEVİRİ |Yunanistan Devleti Vio.Me Fabrikasının Elektriğini Korona Krizi Bahanesiyle Kesti

Yunanistan devleti,ülkedeki toplumsal hareketlere karşı yürütmekte olduğu programını, halk Koronavirüs salgını sebebiyle karantina altındayken sürdürmeye devam ediyor. Devlet, yıllardır Selanik’te öz yönetim ile işletilmekte olan Vio.Me fabrikasına yapacağı yeni saldırı için mükemmel bir fırsat yakaladı. Bu sabahın erken saatlerinde 2 çevik kuvvet polisi ekibi desteğiyle gelen devlet elektrik şirketi görevlileri, fabrikaya giden elektriği kesti.

Vio.Me fabrikası 2013 yılından beri doğrudan işçiler tarafından işletiliyordu ve en başından beri kendisini, krizin altında ezilen Yunan toplumu için, ekolojik ürünlerin mümkün olan en ucuz fiyatla alıcıya ulaşması ilkesinde konumlandırdı. Ekonomik doğrudan demokrasi modelinin günümüzdeki en parlak örneklerinden biri olan fabrika, bütün hükümet dönemlerinde saldırıya uğradı(sol SYRIZA dönemi de dahil) ancak sahip olduğu güçlü dayanışma ağı sayesinde bu saldırılara karşı koydu.

Şimdi de sağcı “Yeni Demokrasi” hükümeti, bir takım belgeler ya da ceza yeme riski olmadan sokağa çıkamayan Yunan halkının hastalık tecridi altında olduğu mükemmel bir ortam bulmuş oldu.

Bu kirli stratejiye dair şimdiden çeşitli örnekler var. 15 Mart gününde Exarcheia Mahallesi’ne gelen polis, Politeknik Üniversitesi’nde sığınmakta olan göçmenleri zorla çıkartmış ve onları toplama kamplarına götürmüştü. Birkaç gün sonra, 19 Mart gününde ise devlet, 11 Kürt ve Türk muhalif siyasi göçmeni gözaltına almıştı.

Yaşanan her şey, devletin, kendisine salgın tarafından verilen bütün imkanları binlerce hasta insana yardım etmek için değil ama Yunan şehirlerinin askeri kontrolünün artırılması ve karantina sebebiyle hareketsiz kalan toplumsal mücadelelerle uğraşmak için kullanacağının bir göstergesi adeta. Şimdi dayanışmamızı gösterme ve devletin taşkınlıklarına karşı sesimizi yükseltme zamanı.

Devletin Gerçekleştirdiği Elektrik Kesintisi Sonrası Vio.me’nin Açıklaması

“Karanlıkta hareket eden iktidar vampirleri 30 Mart sabahı saat 06:30’da öz yönetimle işletilen Vio.Me fabrikasının elektriğini kesmek için “doğru” zamanı buldular. Kapıda hazır bekleyen vinç ve , bunun siyasi ve politik bir emir olduğu anlamına gelen, 2 SWAT ekibi ile beraber, 50’li yıllarda muhalifleri, insanlar karşı koyamasın diye gece vakti infaz eden Yunan hükümetlerini anımsatırcasına çalıştılar.

Enerji kaynağının derhal geri bağlanılmasını istiyoruz!

Dayanışmayla,

SE Vio.Me işçileri.”

Çeviri: Meydan Gazetesi