“Başıma Bir Şey Gelirse Sorumlusu Devlettir”

Geçtiğimiz hafta mecliste onaylanan infaz yasasındaki değişikler kapsamında birçok hapishaneden tahliyeler başlamış durumda. Ancak infaz yasasının değişiminde eşitlik temelinin gözardı edildiğine ve yapılan değişikliğin sebep olacağı olumsuz sonuçlara ilişkin devletin hiçbir önlem almamış olmasına yönelik itirazlar sürüyor.

Özellikle kadına ve çocuklara yönelik şiddetin faillerinin de bu yasayla hapishaneden tahliye edilmesi birçok örnekle gündeme geldi.

Zeliha Erdemir boşandığı erkek tarafından evlilik süresince ve sonrasında şiddete uğramış, defalarca tehdit edilmiş ve karakola 100’den fazla kez şikayette bulunmuştu. 8 yaşındaki çocuğunun aynı erkek tarafından kaçırılması sonucunda tekrar şikeyette bulunmuş ve erkek 2 ay boyunca hapiste kalmıştı. Hapishaneden çıktıktan sonra da Zeliha’ya defalarca şiddet uygulayan erkeğin davası 17 ay 20 gün hapis cezasıyla sonuçlanmışken değiştirilen infaz yasasıyla 2 Mayıs günü tutukluluğunun sona ereceği öğrenildi.

Zeliha Erdemir ise bu kişinin kendisi ve çocuğu için tehdit oluşturduğunu, kaygılı olduğunu belirterek “Eğer başıma bir şey gelirse sorumlusu devlettir” dedi.