Tarih Kurumu’nun Başına Bir Ensarcı Atandı

Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte ötekileştirici, muhafazakar resmi tarih kurgusunun oluşturulmasında önemli bir rolü olan Türk Tarih Kurumu’nun başına bir Ensarcı getirildi.

Aslında Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre birçok kuruma yeni atamalar gerçekleşti. Diyanet İşleri Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile bazı kurumlara ilişkin atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu atamalar arasından kamuoyunda en dikkat çekenlerden biri TTK ataması oldu. Yaramış’ın Ensar Vakfı Afyon Yönetim Kurulu Üyesi olması, özellikle muhalif çevreler tarafından öfkeyle karşılandı. Daha öncesinde çocuklara cinsel saldırılarla gündeme gelen vakfın yöneticisi birisinin başkan olarak atanması yeterince olumsuz değilmiş gibi CHP’li vekiller yaptıkları açıklamalarda Yaramış’ın “Atatürkçü olmamasına” dikkat çekti. Kuruluşundan beri devlet ideolojisinin temsilcisi olan TTK’nun başına şimdiki devletin ideolojisinin temsilcisi Ensarcı birinin getirilmesi ise bizleri şaşırtmadı.