Ankara’da Gençlik Örgütleri Soma Katliamı’nın Yıldönümünde Eylem Gerçekleştirdi

Ankara’da bulunan gençlik örgütleri, Soma Maden katliamı’nın 6. yılında Yüzüncü Yıl Mahallesi’nde eylem gerçekleştirdi.

Aralarında Karala Dergisi’nin de bulunduğu gençlik örgütleri, 100.Yıl Mahallesi’nde sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdikten sonra mahallede bulunan Soma Madencileri Anıt Duvarı’nın önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Okunan basın açıklamasının ardından anıta karanfil bırakan devrimciler “Soma’yı Unutma Unutturma!”, “Katil Devlet Hesap Verecek!” sloganlarıyla eylemi sonlandırdı.

Gençlik örgütlerinin okuduğu basın açıklaması şu şekilde;

Soma Katliamı’nı Unutmayacağız Affetmeyeceğiz!

13 Mayıs 2014’te, ekmek için yaşamlarını yeraltına hapseden 301 madenci, Soma’da katledildi. 301 madenciyi öldürenler gözümüzün içine baka baka kaza diyerek, kader diyerek katliamı yok saymaya çalıştılar. Haklarını arayan madenci ailelerine saldırdılar, madencileri Yusuf Yerkel’lerle yerde tekmelediler. Katliamdan 3 gün sonra basının karşısına çıkıp maden sahalarının ne kadar güvenli olduğunu anlatan Soma Kömürleri Holding patronu Alp Gürkan mahkemede beraat alırken mahkeme önlerinde adalet arayan madenci aileleri darp edilerek gözaltına alındı. Yetmedi yönetim kurulu başkanı Can Gürkan’ı tahliye ettiler. İnfaz yasasıyla Soma katliamından tutuklananlara ceza indirimi uygulanacak ve 301 madencinin öldüğü katliam sonrasında tutuklanan 5 kişi bu düzenleme ile birlikte iki yıl içinde serbest bırakılacaklar.

301 madencinin katili sermaye düzenidir. Katliamın üzerinden 6 yıl geçerken sermaye iktidar eliyle yeni canlar almaya devam etti. Göçük altında ölen işçiler ise sermayenin yanına kar kalıyor! Soma Katliamını da, işçi düşmanı iktidarın yaptıklarını da unutmadık. Unutmayacağız!

SOMAYI UNUTMA, UNUTTURMA!

Dün Soma’da 301 madenciyi katledenler, bugün milyonlarca işçiyi salgın koşulları altında çalıştırmaya, öldürmeye devam ediyor. Sermayenin kar hırsı için dün nasıl 301 işçiyi öldürüldüyse bugün de işçiler salgın nedeniyle güvencesiz ve sağlıksız koşullarda ücretli izin hakkı gasp edilerek zorla çalıştırılıyor ve ölüme terk ediliyor. İktidar salgın koşullarını fırsat bilip infaz yasasıyla işçi düşmanı katilleri ve patronları sokağa salarken; ücretli izin hakkı için eylem yapan işçileri ise gözaltına alıyor.

Bir gün değil, her gün yaşamlarımızı çalıyorlar. Sermaye düzeni işçileri katlederken gençliği de işsizlik ve yoksulluk cenderesinde geleceksizliğe  mahkum ediyor. Sermayenin karı ve yaşaması için yaşamlarımızdan çalanlar bu iktidar ve yandaşlarıdır. Bizler gençlik olarak sermayenin değil, Soma’da Ermenek’te Şırnak’ta Zonguldak’ta maden ocaklarına gömülenlerin, 3. Havalimanı’nda iş cinayetlerinde katledilenlerin, yanındayız. 

6 yıl boyunca söyledik yine söylüyoruz. 6 yıldır gençlik olarak ne katillerden hesap sormaktan ne de adalet mücadelesini büyütmekten geri durduk. Değil 6 yıl, 60 yıl da geçse ellerimiz 301 işçiyi katleden AKP’nin ve Yusuf Yerkel’lerin, sermayenin ve devletin yakasında olacak! Acımız kadar öfkemiz de hala tazedir, bu öfke katillerin peşini bırakmayacak. Gençlik Soma Katliamı’nı Unutmayacak, Affetmeyecek!

KATİLLERDEN HESABI GENÇLİK SORACAK!